Tereza Janovská
17. července 2019 • 21:27

Saganovi odpadl konkurent. Slovenská hvězda blízko dalšího triumfu!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě o volném dni byl na Tour de France ve hře. Michael Matthews se v boji o zelený trikot nacházel na druhém místě za slovenským cyklistou Peterem Saganem, a pokud by středeční jedenáctou etapu ovládl, mohl hvězdného závodníka ze zeleného svléknout. To se nestalo a zřejmě už ani nestane. „Nechal jsem mu nějaké body na prémii i v cíli, takže bych měl být z boje mimo. Mohu se teď zaměřit na etapy a úniky,“ krčil rameny Saganův konkurent.



Je nepřekonatelný. Slovenský cyklista Peter Sagan si každý rok sprinterskou soutěž uzurpuje jen pro sebe. Před dvěma lety sice slavil právě Matthews, jenže jen díky tomu, že byl tehdy Sagan diskvalifikován. A jiné to nebude ani letos. Po jedenácti odjetých etapách má Slovák 257 bodů, druhý Viviani 184.

Právě souboj mezi Saganem a Matthewsem je v posledních letech dost sledovaný. Dokáže rozjetého sprintera někdo konečně zastavit? Letos to znovu vypadá na jasnou převahu muže, kterí brázdí Tour v zeleném.

Matthews měl v jedenácté etapě jedinečnou příležitost Saganův trikot vybojovat. Pokud by se mu podařilo vyhrát a zároveň brát všechny body na sprinterské sérii, přičemž Sagan by musel pohořet, byl by zelený dres jeho. Pro překvapení všech se ale rozhodl z boje vycouvat. „Myslel jsem na zelený trikot neustále. Tým ale nechtěl, abych se na něj zaměřoval, protože jsme šli po etapách. Nikdy jsem se ho nechtěl vzdát jen tak. Je to těžké překousnout, každý chtěl vidět souboj mezi mnou a Saganem až do Paříže,“ smutnil Matthews z rozhodnutí svého týmu.

VIDEO: Podívejte se na souhrn 11. etapy:

Matthews letos nezažívá zrovna povedenou sezonu. Ač na něj tým od začátku Tour de France pracoval, nedokázal vybojovat ani jedno vítězství, nejlépe se umístil na druhém místě. „Je škoda, že jsem neměl v prvním týdnu lepší sprinty, byl jsem moc vzadu. Teď jsme v téhle situaci,“ kroutil hlavou.

Za jeho konec v boji o zelený trikot podle všeho může právě Peter Sagan. „Byl jsem v boji o zelený trikot k Saganovi moc blízko, aby mě mohl nechat jít do úniku. Ve výsledku jsme tak mohli bojovat o zelený dres a vzdát se etapových výher, nebo jít po etapových výhrách a vzdát se zeleného dresu. Bylo to rozhodnutí, které jsme museli udělat,“ vysvětloval.

K celé situaci se vyjádřil i Sagan. Ten měl pro krok Matthewsova týmu pochopení. „Chápu, že se rozhodl vzdát trikotu. Výhra etapy je pro něj prioritou a má největší šanci toho docílit z úniku. Pokud se ale přece jen dostane moc blízko k tomu, aby se mnou bojoval o zelený dres, nevzdám se ho snadno,“ vzkázal sokovi Sagan.

11. etapu Tour de France s cílem v Toulouse vyhrál o milimetry Australan Caleb Ewan
11. etapu Tour de France s cílem v Toulouse vyhrál o milimetry Australan Caleb Ewan

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud