24.5.2019 • 05:00

TEST: Přelet nad Alpami? Jedině s krosovkou Columbia Trans Alps F.K.T.

Vstoupit do diskuse
0

Rádi se vydáváte do terénu prozkoumávat nová teritoria? Pokud po cestě potkáváte bahno, kameny a technicky náročný terén, pak by se vám mohla hodit bota, která si s takovými podmínkami hravě poradí. Columbia Montrail Trans Alps F.K.T. je krosová bota, která s vám proletí jakýkoliv terén na krátkých i dlouhých tratích.



Columbia Montrail je jedna ze značek, která se na českém běhu objevila teprve nedávno, ale i za tak krátkou dobu si byla schopná získat srdce nejednoho vyznavače běhání v terénu. Ano, Columbia se soustředí výhradně na trail a v nabídce tohoto amerického výrobce naleznete jak rychlé a dynamické závodky, tak robustní boty určené do toho nejnáročnějšího terénu a na dlouhé vzdálenosti. A přesně takovou botou je i model Trans Alps F.K.T.

Columbia Montrail Trans Alps F.K.T.

Columbia Montrail Trans Alps F.K.T.

  • hmotnost: 335 g (UK 8)
  • drop: 8 mm
  • výšla tlumení: 18 mm pata
  • cena: 3699,- Kč

klady:

  • stabilní a odolné boty vhodné i do horského prostředí
  • agresivní podrážka má skvělou přilnavost
  • pohodlné tlumení
  • špička svršku chráněna proti vlhkosti

zápory:

  • nižší prodyšnost svršku
  • vysoká hmotnost a tuhost může být na obtíž v lehkém terénu, při svižnějším tempu a při běhu na krátkou vzdálenost

Columbia Montrail Trans Alps F.K.T. má neuvěřitelně přiléhavý název, který sám o sobě popisuje tento model naprosto dokonale. Slovní spojení “Trans Alps” asi není potřeba překládat do češtiny a při představě překonávání alpských vrcholků je jasné, že na takový počin budete potřebovat botu, která bude odolná, nezalekne se ani technicky náročného terénu a zároveň bude skvěle tlumit, aby maximálně chránila vaše nohy. Za zkratkou F.K.T. se skrývá fastest known time, neboli nejrychlejší známý čas. Vzhledem k tomu je jasné, že Trans Alps F.K.T. je modelem, který vás má nejen spolehlivě doprovodit do cíle i toho nejdelšího běhu, ale máte v něm nalézt nástroj, který vám pomůže zdolat trasu v co nejsvižnějším tempu. Taková je alespoň teorie, ale jak to vypadá v praxi?

Agresivní podrážka

Podrážka použitá u Columbia Trans Alps F.K.T. je poměrně agresivní a tvar gripů zajišťuje perfektní záběr ve všech směrech. Tento typ podešve bych určitě neoznačil za univerzální a doma bude na kamenech, v bahně a v techničtějším terénu obecně. Trans Alps jsou navrženy do hor a podrážka tomu dokonale odpovídá. Přilnavost na suchém i tvrdém podloží je perfektní a problém nebudete mít ani při prudkých sebězích. Vyhnout byste se ale měli asfaltu a zpevněným cestám, kde bude docházet k rychlému opotřebení měkké gumy. Pro příměstské běhání to tak nebude to pravé a doporučoval bych dát přednost jinému, univerzálnějšímu, modelu.

Mezi podrážkou a tlumicí vrstvou je umístěna pevná ochranná vrstva Trail Shield, která se stará o maximální ochranu vašich chodidel při běhu po ostrých kamenech. Horské chodníky, nebo makadamem vysypané cesty tak nebudou představovat žádný problém.

Krosová běžecká bota Columbia Montrail Trans Alps F.K.T.Foto Vít Kněžínek

Pohodlné a stabilní tlumení

Tlumení je poměrně robustní a velmi pohodlné. Měkká pěna Fluid Foam s dropem osm milimetrů zajistí vysokou míru komfortu i v rámci velmi dlouhého běhu (několik desítek kilometrů). Počítejte ale s tím, že na oplátku částečně přijdete o cit pro terén. Trans Alps jsou robustní botou, která udělá spoustu práce za vás, ale neobejde se to bez ztráty dynamiky a živosti. U bot tohoto typu (krosovky na dlouhé běhy a ultra traily) je to ale standardní záležitost a rozhodně se nejedná o nic neobvyklého.

Určení na dlouhé běhy v horách je krásně viditelné i při pohledu na svršek. Ten je výrazně zpevněný a doplněný o ripstopové výztuhy vpodstatě po celé ploše. Poměrně netradiční je přetažení celého svršku odolnější a nepromokavou vrstvou. To sice na jednu stranu lehce snižuje prodyšnost celé boty, ale zato budete mít skvěle chráněné prsty a bát se nemusíte ranní rosy, mokré trávy a vlhkosti obecně, protože skrze přední část svršku se vám do k nohám žádná vlhkost nedostane.

Tvar svršku je střední. Trail Alps F.K.T. není ani příliš úzká, ani výrazně široká bota a na většině typů chodidel bude sedět velmi příjemně. Chybět nesmí polstrování kolem paty a jazyk z pevnějšího materiálu, skrze který vás nebudou tlačit tkaničky ani při pevném utažení.

Skvělá bota do hor

Ve výsledku je Columbia Montrail Trans Alps F.K.T. robustní krosovkou určenou do těžkého terénu a na velmi dlouhé vzdálenosti. V tomto prostředí se chová velmi dobře a spolehlivě. Tomuto určení odpovídá konstrukce celé boty. Velký důraz je kladen na ochranu chodidel a velmi dobré tlumení. Obzvláště na kratších tratích ale pocítíte výrazně nižší dynamiku tohoto trailového tanku a vzhledem k množství výztuh a agresivní podrážce bych se vyhnul častému použití na silnici.

Krosová běžecká bota Columbia Montrail Trans Alps F.K.T.Foto Vít Kněžínek

Krosová běžecká bota Columbia Montrail Trans Alps F.K.T.
Krosová běžecká bota Columbia Montrail Trans Alps F.K.T.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}