29.3.2019 • 05:00

Sport a těhotenství? Lze před, během i po porodu. Jak na to radí gynekolog

Vstoupit do diskuse
0
  • Cvičení v těhotenství

    Sport a těhotenství – téma, které v životě řešila už nejedna aktivní žena. Některé z nás jsou natolik opatrné, že veškerou sportovní aktivitu raději utnou ještě před otěhotněním. Pro jiné neznamená ani rostoucí bříško důvod, proč se jakkoliv omezovat. Jak trénovat před těhotenstvím, během něj i po porodu vám poradí gynekolog Pavel Calda.

  • Sport před těhotenstvím

    Párkrát do týdne si jdete zaběhat, občas zavítáte do posilovny a o víkendu vás čeká výlet na kole? Pak zřejmě patříte k aktivním ženám, pro které je pohyb nedílnou součástí života. Pokud nemáte žádné zdravotní komplikace, nic nemusíte nutně měnit ani v případě, že zkoušíte otěhotnět. Přiměřený pohyb pokusům o miminko jakkoliv neškodí.

    Jsou však i ženy, které se v důsledku častých a intenzivních tréninků potýkají s tak zvanou amenoreou neboli dlouhodobou absencí menstruace. Ta je způsobena úbytkem podkožního tuku v jejich těle. Gynekolog Pavel Calda upozorňuje, že v takových situacích je tréninkový plán snahám o těhotenství nutné přizpůsobit. „Při dlouhodobé vysoké fyzické námaze jako jsou například tréninky na delší tratě nebo maraton, může žena přestat ovulovat.  To má zpravidla příčinu ve změně hormonální regulace. Důsledkem může být neplodnost a snížení kostní hmoty, která může být i nevratná,“ varuje doktor Calda.

    V takovým případech je vhodné zaměřit se na úpravu tréninku i jídelníčku tak, aby tělo ženy opět získalo podkožní tuk a mohlo začít ovulovat. „To, že se opět dostaví ovulace se navenek zřejmě projeví navrácením menstruace. Některé ženy ovšem mohou menstruovat a současně nemít ovulaci,“ říká doktor Calda. Pokud tak máte jakékoliv pochybnosti, neváhejte navštívit svého lékaře.

    Pokud nemáte žádné zdravotní komplikace, nic nemusíte nutně měnit ani v případě, že zkoušíte otěhotnětFoto Profimedia

  • Cvičení během těhotenství

    S pohybem není nutné přestat dokonce ani v momentě, kdy je miminko už na cestě. Jak se však říká, všeho s mírou. Na vrcholové výkony si raději nechte zajít chuť a upravte trénink svému aktuálnímu stavu. Vždy se přitom snažte naslouchat svému tělu, které vám dá jasně najevo, jaká zátěž je pro něj ještě v normě.

    „Ženy, které čekají dítě, mohou provozovat většinu sportů, které dělaly i před těhotenstvím. Samozřejmě je potřeba upravit tréninkové dávky a snížit celkovou tělesnou námahu. Takový běžný trénink uzpůsobený pro těhotné je u sportovkyň možné doporučit. Samozřejmě však existují i aktivity, které jsou pro těhotné naprosto nevhodné. Těmi jsou například kontaktní sporty jako fotbal nebo házená a také aktivity, ve kterých jsou nutné prudké dopady a doskoky,“ upozorňuje doktor Calda na aktivity, kterými by mohly těhotné ženy ohrozit sebe i miminko.

    Kontaktní sporty jako fotbal nebo házená a také aktivity, ve kterých jsou nutné prudké dopady a doskoky, jsou v těhotenství nevhodné.Foto Profimedia

  • Pohyb po porodu

    Po porodu je většinou sport to poslední, na co mají novopečené maminky myšlenky. I období šestinedělí bývá zpravidla doba, po kterou je pobíhání okolo dítěte tou jedinou aktivitou, na kterou zbývají síly. V tomto období se navíc sportovní aktivita nedoporučuje kvůli hojení porodních poranění. Poté bývají ženy zpravidla zkontrolovány svým lékařem, který zhodnotí jejich stav. Pokud nejsou žádné komplikace, většina maminek pak může začít s přiměřeným pohybem. Mějte však na paměti, že proces hojení trvá i po šestinedělí. Nic tak nelámejte přes koleno a se cvičením začínejte skutečně pozvolna.

    Některé ženy trápí po porodu tak zvaná diastáza, tedy rozestup přímých břišních svalů. Ačkoliv by se mohlo zdát, že jde v první řadě o estetický problém, diastáze představuje i zdravotní rizika. Kromě vystouplého břicha a pupíku může mít za následek také problémy s páteří. Proto je vhodné začít se cvičením, které pomůže tyto potíže odstranit.

    „V těhotenství nelze rozestupu přímých břišních svalů bohužel zabránit. Pokud se vyskytne diastáza, většinou se podaří tento stav upravit do normy cvičením. Jestli žena rodí císařským řezem, je potřeba svaly, které od sebe byly odděleny, zase sešít. Jejich oddělení je bohužel při císařském řezu vždy nutné,“ říká doktor Calda. V takových případech je možné začít se cvičením vždy až po konzultaci s lékařem.

    Pokud vás trápí diastáza, rozhodně není vhodné vrhnout se bezmyšlenkovitě na cvičení břicha. Cviky na přímé břišní svaly jako jsou například sedy lehy totiž mohou vaše problémy ještě zhoršit. Zaměřte se naopak na šikmé břišní svaly a zpevnění pánevního dna. Pokud si nejste vhodnými cviky jisty, vyhledejte raději zkušeného odborníka z řad rehabilitačních terapeutů.  

    Pokud se vyskytne diastáze, většinou se podaří tento stav upravit do normy cvičením.Foto Profimedia


Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}