7. ledna 2014 • 16:48

Augustu zarazila v olympijské nominaci absence beka Čáslavy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Bývalý útočník a úspěšný trenér Josef Augusta věří, že reprezentační kouč Alois Hadamczik měl při sestavování nominace pro olympijský turnaj v Soči šťastnou ruku. Netají však, že ho do jisté míry zaskočila absence beka Petra Čáslavy. Podivoval se také, proč na úkor hráče z extraligy dostává prostor mladý forvard Ondřej Palát z Tampy Bay.


"Žádné zásadní překvapení tam nevidím. Z mého pohledu ale je určitým překvapením, že chybí Čáslava. A to proto, že o něm hovořil i samotný trenér Hadamczik, že vždy jede rád reprezentovat, má příkladný přístup a byl navíc vždy spolehlivým bekem na posledních sedmi světových šampionátech," řekl dnes ČTK Augusta. "Podle toho hodnocení bych si myslel, že tam nebude chybět," vysvětlil Augusta.

Do jmenování případných dalších hráčů, které ve výčtu postrádá, se mu příliš nechtělo. "To je opravdu těžká otázka," odvětil Augusta.

Otazníky však přiřadil k nominaci Ondřeje Paláta, jenž se do mužstva naopak dostal. "Bereme ho jako hráče nejspíš do čtvrté pětky na černou práci, tak mi to přijde jako trošku nefér vůči hráčům v české lize. Myslím, že ten tým, který se o nominaci staral po stránce skautingu, by takového hráče ve věku 22 až 23 let mohl najít i v extralize. Přijde mi to trochu jako degradace hráčů tady," uvedl Augusta.

"Samozřejmě bereme NHL stále jako top kvalitu, ale pro ty elitní formace, přesilovky a rozhodující momenty. Třetí a čtvrtou lajnu by možná šlo tvořit jinak. Určitě by se tady v Evropě našli hráči, kteří umí bruslit a tu roli by plnohodnotně zastali také. To je alespoň můj osobní názor," vysvětlil Augusta.

Opačný náhled má naopak na Palátova klubového spoluhráče Radka Gudase, byť ho blíže nezná. "Neviděl jsem ho nijak detailněji hrát, takže ho těžko mohu více hodnotit. Radko je každopádně typ, který hraje tvrdě a důrazně, prosadil se v Tampě, určitě o něm mají své reference a jistě by ho nebrali, kdyby neměl dostatečnou výkonnost. Tam si myslím, že je ta jeho nominace zcela správná," konstatoval Augusta.

A co říkal na nominaci dvaačtyřicetiletého Petra Nedvěda? "Petr si řekl o nominaci posledním turnajem v Soči, kde se prezentoval jak v Praze proti Finům i po přesunu do Ruska velmi dobře," připomněl Augusta Channel One Cup, poslední odehraný turnaj Euro Hockey Tour. "Jestliže se prezentoval dobře trenérovi a splnil svoji roli, proč ne. Pro mě to jeho zařazení překvapením nebylo."

Jak ale hned v úvodu předeslal, celkově nechce Hadamczikův výběr nijak zpochybňovat. "Je to sestava, kterou trenér společně s realizačním týmem dali dohromady. A já respektuji jejich názory, protože jsem od toho sám dost daleko. Věřím, že vybrali dobré hráče. Oni vědí, jaké typy tam potřebují. Trenér má s nominacemi už zkušenosti, tak věřme, že vybral po všech stránkách správně," prohlásil Augusta.

Hlavní sílu českého týmu pro olympiádu vidí v útoku. "Bude to ale celé otázka i toho, jak se povede jednoho z té trojice brankářů připravit na čtvrtfinále, které bude jako obvykle tím zásadním zápasem," připomněl Augusta, že v současnosti nemá mužstvo zcela jednoznačnou jedničku v brankovišti.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud