16. června 2018 • 21:04

Jícha dominoval světové házené, řekly hvězdy o končící legendě

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Světové házenkářské hvězdy, které dorazily do Plzně na rozlučkový zápas Filipa Jíchy s kariérou, se shodly, že šlo o jednoho z nejlepších hráčů všech dob. Ocenily, jak byl šestatřicetiletý rodák ze západočeské metropole komplexní, vyzdvihly však i jeho lidské vlastnosti.


"Dá se v klidu říct, že v určitém období pěti let absolutně dominoval světové házené. Hlavně, když hrál v Kielu," řekl novinářům islandský kanonýr Gudjón Valur Sigurdsson, který se s Jíchou potkal v obou zahraničních angažmá v Kielu i v Barceloně.

"Byla tu ale i další věc, a to jak působil, jak vystupoval jako ambasador házené a klubů, za které hrál. To ukazuje jeho charakter a vidíte, jak populární je a jak hodně lidí s ním chce mluvit o házené. Když se děly velké bitvy, tak on u nich byl," dodal slavný osmatřicetiletý Seveřan po exhibičním utkání mezi výběry Kielu a Barcelony.

Také makedonský kanonýr Kiril Lazarov považuje Jíchu za světovou házenkářskou legendu. "Filip si takovou rozlučku zaslouží, stejně jako lidé z Plzně. Byl to dobrý příklad, jak dobře zorganizovat takový zápas. Filip je z mého pohledu jedním z nejlepších hráčů všech dob," řekl Lazarov.

"Byl jsem s ním dva roky v Barceloně. Dokonce jsme spolu na hotelích bydleli na pokoji, takže ho znám velmi dobře. Jsem za něj rád. Jsme přátelé, posíláme si občas zprávy," doplnil osmatřicetiletý Lazarov.

Hvězdy se shodly, že Jícha neměl slabinu. "Byl to komplexní hráč. Mohl hrát jakoukoliv pozici v obraně i útoku. Je těžké něco speciálně jmenovat, uměl vše. Myslím, že je jen špatný brankář, ale na ostatních pozicích hrál a hrál dobře," prohlásil Sigurdsson.

"Když byl ve své nejlepší formě, byl velmi dobrý ofenzivní hráč a defenzivní taky. Byl to jeden z těch hráčů, který byl velmi komplexní, rychlý a vysoký. Byl neskutečný," doplnil Lazarov.

Jíchovu výjimečnost vyzdvihl i bývalý manažer českých reprezentací Karel Nocar. "Byl výjimečný ve svém nastavení. On se v určitém věku rozhodl, že bude nejlepší na světě, a dokázal si za tím jít. Je spousta hráčů, kteří jsou talentovaní, ale on měl obrovskou vůli to dotáhnout na střechu světa a povedlo se mu to. V tom byl výjimečný, že neuhnul ze své cesty," řekl Nocar.

"Ta cesta není jednoduchá, jsou tam zranění, zklamání, než dokázal to, po čem toužil, vyhrát Ligu mistrů, tak dvakrát prohrál, což ho hodně bolelo. To je ale velká výhoda velkých šampionů, kteří dovedou z těch velkých proher vytěžit maximum. Jemu se to povedlo. A za mě jako za kamaráda jsem na něj pyšný," dodala bývalá opora reprezentace.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud