21. června 2018 • 17:11

Nosková se při časovce hodně potloukla, ale měla by být v pořádku

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hodně zklamaná byla po časovce na republikovém šampionátu v silniční cyklistice obhájkyně titulu Nikola Nosková. Při neúčasti Martiny Sáblíková, která chyběla již loni, patřila v Karlových Varech opět k hlavním favoritkám, místo toho však prodloužila svou smolnou sezonu.


"Zhruba 300 metrů po startu je první levotočivá zatáčka. Zalehla jsem tam stejně, jak jsem si to zkoušela při tréninku. Bohužel včera to tam ještě nebylo postavené jako dnes. Plůtek za plůtkem, nemohla jsem si to vyzkoušet tak jako dneska," řekla Nosková novinářům.

Svou roli mohla sehrát i nervozita. "Byla jsem víc nervózní než obvykle. Ta atmosféra závodu a fakt, že jsem loni vyhrála, že bych chtěla obhájit a prolomit tu smůlu, co se mě drží celou sezonu, to všechno tam bylo," uvedla brzy jednadvacetiletá závodnice.

Že zatáčku neprojede jako při tréninku, jí došlo až na poslední chvíli, na jiné řešení bylo už pozdě. "Bylo mi jasné, že už je to hodně na hraně. Přibrzdila jsem, odskočilo mi zadní kolo na disku, letěla jsem do plůtků a vyválela se tam. Zlomila jsem přední kolo, karbonový výplet je úplně prasklý. A závod pro mě skončil," přiblížila Nosková.

Rozhovory poskytovala bolavá a obložená ledem. "Jsem potlučená, mám naražená ramena, ale na nic zlomeného to naštěstí nevypadá. Normálně s tím hýbu, kdybych si zlomila klíček, tak to asi poznám. Mám na tom led, aby se to zklidnilo. Pokud to do večera nenapuchne, snad to bude v pohodě."

Nic si ale nevyčítala, neboť v takovém závodě nelze jet na jistotu. "Musíte jet celou dobu naplno. I u profíků jsou takové pády, ať už na mistrovství světa nebo třeba na Tour de France. Jede se na víc než na 100 procent, na úplném riziku. Buď to vyjde, nebo ne. Hraje se o vteřinky, i při tom technickém sjezdu musíte jet na maximum," uvedla Nosková.

Věří, že v sobotu v hromadném závodě si spraví chuť a obhájí alespoň jeden titul ze Žiaru nad Hronom. Série karambolů trvá už příliš dlouho. Pád v cyklokrosu ji připravil o start na světovém šampionátu ve Valkenburgu, před měsícem a půl ji navíc při tréninku cestou z Ještědu srazilo auto.

"Nedal mi tam přednost. Jela jsem asi 35 km/h z mírného sjezdu přes koleje a on si mě nevšiml. Teda tvrdil, že si mě nevšiml. Stačilo zastavit a lépe se podívat. Odbočoval z hlavní silnice na vedlejší a zkřížil mi směr doleva. Celým autem jel přes můj pruh, už se nedalo dobrzdit. Přelétla jsem přes kapotu, kolo jsem úplně zlomila. Měla jsem ale jen naraženiny, ani tehdy nic zlomeného," vzpomínala Nosková.

"Už jsem potřebovala zapomenout na tu smůlu, co se mě držela, ale bohužel, dneškem to pokračuje dál. Tak snad už to skončí a další část sezony bude dobrá," přála si. Zlomit sezonu chce už v sobotu. "Nebudu myslet na to, co mě bolí a dám do toho maximum. Chci dokázat, že i proti přesile se to dá stejně jako loni zvládnout a obhájit. Moc bych si přála vozit zase dres mistryně republiky," uvedla.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud