20. září 2018 • 10:06

Krasobruslařské rekordy se po změně hodnocení počítají od nuly

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Krasobruslařské rekordy se od této sezony, která už začala prvními mezinárodními závody, počítají od nuly. Informovala o tom Mezinárodní bruslařská unie (ISU). Ze starých rekordů se staly historické statistiky, protože se změnil způsob bodování a zkrátily se volné jízdy mužů a sportovních dvojic. Mužům ve volné jízdě ubyl jeden skok.


Provedení jednotlivých prvků už nebudou rozhodčí hodnotit na sedmibodové, ale na jedenáctibodové škále. Dosavadní rozmezí minus tři až plus tři bylo rozšířeno na minus pět až plus pět. Každý bod zvyšuje, nebo snižuje základní hodnotu prvku o 10 procent v závodech jednotlivců a sportovních dvojic a o 16 procent v případě tanečních párů.

Sjednotila se délka volných jízd pro všechny kategorie. Muži a sportovní dvojice tak podobně jako ženy a tanečníci pojedou čtyři minuty. Počet skokových elementů v mužských volných jízdách, tedy sólových skoků nebo kombinací, se proto snížil z osmi na sedm. Významně také klesla základní hodnota trojitého axelu a čtverných skoků. Sportovní dvojice už nebudou mít ve volné jízdě sólovou kombinovanou piruetu.

Funkcionáři upravili bonus za zařazení skoků do druhé poloviny volné jízdy. Reagovali tak zřejmě mimo jiné na olympijskou šampionku Rusku Alinu Zagitovovou, která ve snaze o maximální bodový zisk skákala jen ve druhé polovině programu. V krátkém programu dostanou závodníci bonifikaci jen za poslední skok a ve volné jízdě za poslední tři skoky, pokud budou ve druhých polovinách jízd.

Úvodní část soutěže tanečních párů se přejmenovala z krátkého tance na rytmický tanec. Její charakter ale zůstal stejný, stále bude v předepsaném rytmu s jednotnou pasáží s jasně danými technickými prvky. U twizzlů se už nebude známkovat podle toho horšího z páru, ale provedení tohoto prvku se bude hodnotit u každého partnera zvlášť a pak se zprůměruje.

První body v upraveném systému už nasbíral nejlepší český krasobruslař Michal Březina, který při druhém místě při prvním letošním startu v Salt Lake City získal 208,27 bodu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud