Adam Nenadál
Premium
6. září 2019 • 18:22

Pracovití jako mravenci: v čem mohou basketbalisté inspirovat fotbal i hokej

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kolektivní sport je fascinující rovnice s nekonečným množstvím proměnných. Její výsledek navíc často říká jen nepatrnou část pravdy, nebo ji rovnou křiví. A tak má Jaromír Bohačík po třech zápasech na mistrovství světa lepší střelecký průměr (16,7 bodu na zápas) než Nejužitečnější hráč poslední sezony NBA Giannis Antetokounmpo (15,7). Je tedy Bohačík lepší basketbalista než Antetokounmpo?



Samozřejmě že ne – a v pondělí při vzájemném měření sil se to nejspíš ukáže. Ale v kontextu právě probíhajícího šampionátu a v kontextu českého týmu se teď po několik dnů mohou hráči z české ligy měřit s absolutními superhvězdami světového basketbalu.

Srovnání zatím vyznívá velmi lichotivě právě díky fungování výběru kouče Ronena Ginzburga, v němž se každý jeho člen naprosto a bezezbytku ztotožnil s přidělenou rolí. Tomáš Satoranský svým nesobeckým pojetím basketbalu vtiskl hlavní herní charakteristiku celé reprezentaci, a coby její lídr kolem sebe nechal vyrůst tým, jehož byl zatím jen jednou (v úvodním duelu proti Američanům) nejlepším střelcem. A to druhá velká česká hvězda Jan Veselý nehraje na šampionátu kvůli zranění!

České mužstvo působí v Číně velmi „nečesky“ v tom, s jakou absolutní disciplínou přistupuje k zápasům. Jako kdybyste pozorovali basketbalové mravence, kteří všichni přesně vědí, jaká je jejich úloha v celku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud