Adam Nenadál
8. února 2023 • 08:20

Co je nejúžasnější na bodovém rekordu LeBrona? Něco jiného, než body…

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

LeBron James – nejlepší šutér v dějinách NBA… Úžasný počin! Pamatuju si, že když jsem se začínal na konci 80. let pomalu orientovat v basketbalových reáliích, připadalo mi tehdejší 1. místo Kareema Abdula-Jabbara v historických střeleckých tabulkách jako naprosto nedostižná meta – něco jako Bob Beamon a jeho „skok do 21. století“ na OH v Mexiku 1968 (pro mladší ročníky: použijte Google). Ale je to tady – stejně jako o svůj „nepřekonatelný“ rekord přišel Beamon, tak i Abdul-Jabbar, obrýlený mistr střely přes hlavu, musí nevyhnutelně uvolnit místo na vrcholu jinému sportovnímu géniovi.



Jamesův rekordní střelecký účet je samozřejmě obdivuhodný z basketbalového hlediska, ale snad ještě mnohem zajímavější je coby důkaz prodlužující se sportovní dlouhověkosti. LeBron oslavil na konci prosince už 38. narozeniny, ale k metě 38 390 bodů se nedoplazil po malých přídělech coby dosluhující stařík, ale jako stále dominantní hráč nejlepší basketbalové ligy světa. Vždyť má v probíhající sezoně průměr kolem 30 nastřílených bodů na zápas!

Jak to dělá? Čert ví. Fakt.

Vůbec nejúžasnější na Jamesovi ale není první místo v žebříčku střelců samo o sobě. Troufám si tvrdit, že naprostým majstrštykem je zároveň jeho současná 4. příčka v tabulce nejlépe asistujících hráčů v historii NBA (před ním jsou jen Chris Paul, Jason Kidd a John Stockton).

Je to tak: nejlepší střelec je zároveň i 4. nejlépe přihrávajícím borcem všech dob. To je naprosto mimořádné. Víc bodů, než Michael Jordan . Ale zároveň také víc asistencí, než třeba Magic Johnson. WOW!

„Vždycky jsem byl hrdý na to, že v útoku jako první volbu hledám lépe postaveného spoluhráče,“ prohlásil před týdnem James. Ano: vybavuji si, že před draftem do NBA byl LeBron označován coby „nový Magic“ – klubové skauty nejvíc zaujal jeho přehled na palubovce a schopnost vyzvat ke skórování i parťáky ve stejném dresu.

„Král“ si tuhle výjimečnou vlastnost udržel po celou kariéru – a navíc si teď může nasadit i blyštivou korunu pro vládce kanonýrů. Vskutku obdivuhodná kombinace dvou klíčových basketbalových schopností. I kdyby LeBrona jednou někdo překonal ve střelecké kolonce (jako Beamona a Abdula-Jabbara), NIKDO k tomu už nikdy nepřidá podobnou porci asistencí.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud