Adam Svoboda
30. ledna 2018 • 12:29

Sparta byla rozhádaná, po nákupech má sílu. Titul? A proč ne?!

Autor: Adam Svoboda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zmíním to hned na začátku, s blížícím se koncem základní části extraliga chytá obrovské grády a je to nejnapínavější, nejzajímavější sport v republice. Před naší fotbalovou ligou, stoprocentně, to mi nikdo nevymluví. Sám nepamatuju, že by někdy byla extraliga tak vyrovnaná, nemá to obdoby. Vezměte si, že mezi pátým a dvanáctým místem je pouze sedmibodový rozdíl, o play off kope horda mančaftů. Krom dvou odpadlíků, co skončí v baráži, má obrovská spousta týmů o co hrát. Odráží se to do úrovně zápasů, jsou dramatické, vyšponované. Bude se na co koukat do posledního kola! Vyloženě si to užívám. A fanoušci taky.



S tím souvisí i horečné posilování, které končí ve středu, a do té doby se určitě ještě něco zajímavého semele. Podívejte se na Spartu, jak do toho šlape. Jen za poslední měsíc Ďaloga, Buchtele, Řepík , všechno borci z KHL, o jejich kvalitách se nemusíme vůbec bavit. Tohle je obrovské posílení. Takové, že i Richard Jarůšek , který před nedávnem držel Spartu nad vodou, se v neděli nevešel do sestavy. Možná tam něco skřípe, těžko říci.

Pokud Sparta vyždímá potenciál ze svých hráčů, bude ještě zatraceně nepříjemná. Její aktuální pozici bych vůbec neřešil, za chvíli může být všechno jinak. Útok zezadu jí bude náramně vyhovovat, očekávám, že bude čím dál lepší. Borci se dostanou do laufu, chytnou euforii, a pokud zůstanou zdraví, nemají před sebou žádný strop. Titul? A proč ne?!

Nehledě na to, v jakých problémech Sparta byla. To je minulost. Ještě nedávno mi z jejich herního projevu vycházelo, že v týmu musí být rozhádaní. Hráči rozhodně netáhli za jeden provaz, nemělo to jiskru, bylo to ospalý. Dnešní Sparta je úplně jiná.

Přišel Radim Rulík, takže na střídačce k panu Výbornému přibyla další trenérská kapacita. Koho chcete víc respektovat než tyhle dva? A vedle nich bývalí skvělí hráči Jarda Nedvěd a Michal Broš . Pánové v saku za jedna, jednoznačně.

Rozhodčí jsou slabinou extraligy

Kluci z ledu s eskem na prsou evidentně pookřáli. Fin Aittokallio začal chytat i v zápasech stejně dobře jako při rozcvičkách, svoje umění konečně přenesl do utkání. Možná taky v klubu po letech pochopili, že i když se nedaří, občas musíte pochválit i dospělého chlapa a hotového hráče. Tak to zkrátka je.

Připadá mi, že se prostředí na Spartě v minulých týdnech uvolnilo, tlak pominul, kluci se uklidnili a na ledě je to vidět. Cítím tam semknutost. Ta se projevila i ve vyjádřeních manažera Broše ve Sportu, když si podal rozhodčí, označil je za škůdce Sparty.

Je to tak, že každý kope za svoje barvy a Michal není výjimkou. Z pohledu týmu svými slovy o tendenčním pískání velmi šikovně na sudí zatlačil. Kdo ví, možná to ani tak vážně nemyslel, ale veřejně a hodně napřímo se postavil za svůj mančaft. Od něj hodně dobrý počin a perfektní signál pro mužstvo od jednoho z nejvýše postaveného funkcionáře klubu. Za mě dobrý tah.

Nehledě na to, že jeho výtkám rozumím. Rozhodčí jsou slabinou extraligy. Sami si za to můžou tou silnou ochranou, která se jim vrací nenávistí většiny fanoušků. Nesmět se k nim vyjadřovat v den zápasu, to je s odpuštěním hovadina.

Přitom já si nemyslím, že naši sudí jsou špatní. Na mezinárodní scéně pískají dobře, dostávají pravidelné nominace na velké akce, špatně je však nastavený režim, ve kterém v extralize fungují. Pardon, trochu jsem odbočil, ale nedalo mi to…

Podobně jako Sparta se zvedá Liberec, o němž jsem se na tomto místě minule zmiňoval v souvislosti s dopadem odchodu opravdových lídrů před sezonou. Myslím, že dost k aktuálnímu obratu napomohl kouč Pešán, když po porážce v Hradci zpucoval kabinu a do novin prohlásil, že s jejich přístupem půjde mančaft do kytek.

Věřím tomu, že trenérova kritika zabrala, vyprovokovala dění v týmu k upřímným debatám, mítinkům. Chlapci se chytili za rypák, došlo jim, že není 22. srpna, přestali se vymlouvat na měkkou hokejku, špatnou izolačku a podobně. Konečně jim sepnulo, že stačí málo a spadnou do sraček. A vida, po dvou týdnech plných výher jsou Tygři dokonce ve hře o šestku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud