Sportovec vegan, co to obnáší? Řeší zdraví, mléko smrdí i drsné reakce

KOMENTÁŘ ANNY SATORANSKÉ | V současnosti žije na světě víc než 88 milionů veganů, tedy asi 1,1 % obyvatel naší planety, věkově především 18 - 34 let. Kdo to vlastně je vegan? Nejen, že nejí maso a ryby, ale zříká se úplně všech živočišných produktů, takže i vajec, mléčných výrobků, medu, ale také kosmetiky testované na zvířatech, koženého oblečení apod. Podle statistik je nejvíc veganů ve Spojeném království a co se týče evropských hlavních měst, nejlépe se jim prý žije v Londýně či Berlíně. Proč o tom píšu?
Nedávno jsem pověsila na naše firemní sociální sítě (Maurerův výběr) příspěvek o založení prvního rostlinného řeznictví v Čechách a vyvolalo to poměrně silnou vlnu nevole: „Nechci svíčkovou ze seitana!“, „Dám si pozor, abych ho nenašel!“, „Tohle nechme green-dylinám!“, „Snad květinářství!“.
Překvapilo mě, jak moc toto uveřejnění naše fanoušky, „milovníky dobrého jídla“, pobouřilo. Měla jsem za to, že je náš národ velmi tolerantní. Většina veganů, co znám, se jimi stala z ohleduplnosti ke zvířatům a planetě, tedy z etických a ekologických důvodů. Mnoho lidí si tím také řeší zdravotní problémy. Ani jedna z těchto skupin ale není vegany proto, že by jim nechutnalo maso, alespoň ne primárně. Bezmasá klobása či sekaná pro ně tedy může být skvělá alternativa, která jim připomene známé chutě, ale nebudou u toho muset „zhřešit“. Takže: Proč taková nevraživost?