David Střihavka
16. května 2018 • 11:24

V Plzni urazili fotbalového boha. Posily? Potřebují rychlostní typy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co se na jaře stalo s podzimním kometou Michaelem Krmenčíkem? Mají fanoušci právo na protesty po špatných výkonech? A jaké posily by měla Plzeň přivést pro novou sezonu? Na důležité otázky kolem Západočechů odpovídá jejich bývalý útočník David Střihavka v pravidelném pořadu iSport TV LIGOVÉ STŘIHY.



V Plzni museli po zápase se Slováckem řešit první vážnější problém s fanoušky v éře Pavla Vrby . Něco takového nepamatuju možná ani předtím, kdy se tam hrálo o záchranu a Viktorka pendlovala mezi první a druhou ligou. Díky mnoha velkým úspěchům se fanouškovská základna klubu rozšířila a teď přišla tahle reakce, která je podle mě vyvolaná jarními výkony a výsledky.

Vždyť Plzeň získala na jaře čtrnáct bodů, kdyby takhle fungovali celou sezonu, hráli by o záchranu. Z tohoto pohledu se fanouškům ani nedivím. S jídlem roste chuť, společně v Plzni něco vybudovali, jsou zvyklí na vítězství a na poháry, a takovou krizi tam v novodobé éře nikdy neměli. Proto část fanoušků přišla říct svůj názor. Je to v pořádku, to k fotbalu patří.

Pro pana Vrbu je to nepříjemná situace a určitě řeší, proč k tomuhle došlo, protože takové výsledky v Plzni prostě být nemůžou, to je jasné. Zřejmě splní nejvyšší cíle, což je titul a postup do Ligy mistrů, ale určitě se bude sám sebe ptát, jestli má týmu ještě v nadcházející sezoně co dát – a za jakých okolností. A platí to samozřejmě i naopak, jestli tým má co dát panu Vrbovi, jestli mezi trenérem a kabinou funguje symbióza, jestli je chemie oboustranná. I když s přestávkami, jsou spolu třeba už osm let, což je v našich podmínkách ojedinělé.

LIGOVÉ STŘIHY: Posily pro Plzeň? Potřebuje rychlostní typy do ofenzivy
Video se připravuje ...

Já si prostě myslím, že v Plzni urazili fotbalového boha. Když měli po podzimu nahráno, všichni si mysleli, že to půjde samo – a podívejte se, jak to dopadlo. Nemůžou se z toho vyhrabat, i když hrajou třeba jako proti Slovácku dobře. Budiž jejich osud ponaučením pro všechny, kdo děláme fotbal. Nemůžete podcenit nikdy nic, i když si myslíte, že už je všechno hotové. Ale není. Teď však mají Teplice, které přijedou po zoufalém výkonu proti Brnu, takže už to Plzeň k titulu dohraje.

Pokud jde o kádr Viktorie, myslím si, že kvůli účasti v Lize mistrů by měla jít cestou jednoho nebo dvou opravdu kvalitních nákupů. Vyskautovat si a investovat do dvou opravdu nadstandardních hráčů, jako se o to snaží Sparta nebo Slavia. Bude to potřeba.

A na jaké posty? Určitě do ofenzivy, v té tlačí bota celý český fotbal celkově. Když se podíváme do Evropy, rozdíly dělají kreativní, rychlostní fotbalisté, zabijáci. A takoví nám chybí. U nás na podzim vylétl Krmenčík, ale najednou se stalo něco s týmem, on se navíc zranil – a přijdete o něj. A on je tady přitom jediný, žádné jiné horké zboží nemáme.

Vysvětlení pro pokles Krmenčíkovy výkonnosti určitě mám. V první řadě jde o tým, v kterém se po několika porážkách změnila atmosféra, on se do toho navíc zranil. Tím úplně vypadl z rytmu, na který byl zvyklý, na podzim hrál devadesátiminutové zápasy každý víkend, k tomu Evropskou ligu a nároďák. To je znát. Navíc nemáme interní informace, jestli se ho nesnažili dát do kupy na Spartu a nenastoupil proti ní pod injekcemi, protože pak si zranění obnovil. Přitom když se dostane do pohody, potenciál zajímavého útočníka má.

Proti Slovácku měl dvě obrovské šance a při obou na něm bylo vidět, jak strašně moc chce. A jak strašně to nejde. Na podzim by v takových situacích gólmana vymotal, nebo by ho přeloboval, ale teď tam přilétl jak lokomotiva a z jedničky to napálil někam na pivovar.

Plzeň - Slovácko: Krmenčík zahodil obrovskou šanci rozhodnout zápas v prospěch domácích
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud