Ivo Pospíšil
17. prosince 2017 • 22:10

Biatlonový útlum? Teď se ukáže, jak silné kořeny český tým má

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zažívají asi nejhorší období od chvíle, kdy v Česku zažehli biatlonový boom. Za prvních dvacet závodů v SP ani jedny stupně vítězů, sotva čtvrtinu umístění v top 10 oproti loňsku a jejich hlavní hvězda Gabriela Koukalová je dál zdravotně indisponovaná, přičemž její účast na ZOH je nejasná. Pro český tým je to osm týdnů před vrcholnou akcí poslední alarm. Zároveň ale výzva…



Sami již dřív říkali, že ví, že úspěšné období nebude trvat navěky. Že příval medailí nejde šponovat donekonečna a časem může nastat útlum. Teď je bezesporu tady.

Ani v jednom ze tří úvodních podniků SP se českým biatlonistům nepodařilo získat pódiové umístění a muži dokonce v individuálních závodech ani jednou nepronikli do nejlepší dvacítky, kvůli čemuž v neděli chyběli poprvé od roku 2010 v závodě s hromadným startem.

Aby ze tří úvodních podniků nezískali Češi ani jednu medaili? Ano i to se datuje do sezony 2010.  

Po letech plných úspěchů je tedy takováto prezentace, o to víc v olympijské sezoně, velkým zklamáním. Navíc se i dá těžko schovávat za absencí hlavní hvězdy Gabriely Koukalové .

Ano, vypadla s ní většina medailí a tohle se dalo čekat, nicméně porovnejte i výsledky ostatních závodníků ( Eva Puskarčíková , Michal Krčmář , Ondřej Moravec , Michal Šlesingr ) s těmi loňskými a zjistíte, že v pořadí spíše klesli.

Při vší úctě, nečekalo se, že by někdo z nich Koukalovou v pravidelném přívalu medailí nahradil, nicméně platí, že i oni jsou zatím daleko za svými možnostmi, čímž míním minimálně první dvacítku. Výjimku a potvrzení svých možností zatím ukazuje snad jen Veronika Vítková .

Adam Václavík před startem štafety SP v Hochfilzenu, ve které se mu nedařilo
Adam Václavík před startem štafety SP v Hochfilzenu, ve které se mu nedařilo

Důvody jsou navíc až jednoduše prosté. Češi v prvním trimestru ztráceli na špici jak v běhu, tak ve přesnosti střelby. Nebo nedokázali tyto dvě schopnosti spojit dohromady.

V tomto právě excelovala v minulých letech Koukalová, což z ní dělalo lídra českého biatlonového boomu a její úspěchy často i zakryly kolísavé výkony některých jiných českých závodníků. Bez ní však teď tahle ochrana zmizela.

Nemyslím si nicméně, že by Češi v letní přípravě něco podcenili. Byla tam řada zdravotních potíží a není tajemství, že tým ladí formu až na únorový olympijský vrchol a ne prosinec – přesto je jasné, že i tento jejich vstup do sezony je daleko za očekáváním.

Vánoce tedy pro české biatlonisty znamenají klíčovou pauzu, v níž se mohou pokusit manko na svět alespoň trochu dohnat a v lednu, měsíc před olympiádou už konečně vystrkovat drápy.

Je to výzva pro všechny ukázat, na jak silných kořenech český biatlon skutečně stojí a zda v případě útlumu, jak o jeho možnosti už v minulých letech věděli, mají připraven i plán B. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud