Ivo Pospíšil
12. září 2018 • 17:02

Basketbalová show míří do Pardubic. A Češi sahají po MS jak dlouho ne

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

TS8 + JV24. Když naposledy tato eskadra útočila, Češi stanovili 7. místem na ME (2015) historické maximum a rok na to mohli spolu bojovat i o účast na OH v Riu. Teď se ti dva sejdou znovu, doplní je i Ondřej Balvín a zítra se v Pardubicích střetnou v důležitém kvalifikačním utkání s Ruskem. Dělí je dvě výhry od MS. A takovou šanci, jako budou mít v dalších dnech, dlouho neměli.



Na domácích palubovkách to je zápas roku a možná ještě víc. Vždyť vidět naposledy Jana Veselého a Tomáše Satoranského v soutěžním zápase na domácí palubovce nebylo možné už devět let, kdy ti dva naposledy hráli baráž v roce 2009. Satoranskému třeba tou dobou bylo sedmnáct let.

Podívejte se na ně však dnes. Jeden z nich válí v NBA za Washington Wizards, přičemž druhý zase vloni vyhrál s Fenerbahce Istanbul Euroligu a letos hrál opět finále. Mít je v týmu je stejné jako je spatřit na vlastní oči. Obrovská šance.

Jejich návrat do reprezentace (minulých oken se nemohli účastnit kvůli klubové sezoně nebo si po nich chtěli odpočinout) je navíc pomocí v pravý čas. Tam, kde totiž bitvu o MS v předcházejících oknech perfektně načali borci z české ligy nebo ne tak velkolepých evropských týmů, po soupeřích typu Island, Bulharsko nebo Finsko je nyní s Ruskem či Bosnou a Hercegovinou čeká úplně jiný level. A byla by škoda, kdyby ta nadějná bilance 5:1 měla náhle přijít vniveč.

Připočteme-li k tomu poslední příchod Ondřeje Balvína, v těchto dnech se za Česko porve ten aktuálně nejsilnější tým, který budou mít k dispozici.

Bude to ve čtvrtek proti Rusům, jež řeší absenci pivota Timofeje Mozgova, ale zato sází na superstřelce Alexeje Šveda stačit? Uvidí se zítra na palubovce, ani oni sem nepřijeli to jen odehrát… navíc jejich bilance 3:3 je bude nutit rvát se zuby nehty. Nicméně je pravda, že v takovémto složení, jako Češi nyní jsou, si mohou věřit na řadu věhlasných týmů.

Což se nakonec týká i postupových šancí, v nichž by jim teoreticky mohly k průniku na MS po 37 letech stačit i dvě výhry. Proč tedy nevěřit i v to, že by se mohlo slavit už tuto neděli v Bosně?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud