Jakub Hlaváč
25. března 2015 • 05:00

Baráž o extraligu: Tortura nervů a Růžičkova schizofrenie

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sláva šampionům a… Baráž poraženým. Hokejová extraliga má pro své odpadlíky torturu nervů, boje o přežití. Startují dnes. Olomouc a Slavii straší sestup. Chomutov a České Budějovice věří v postup. Pikantnost všemu dodává osoba Vladimíra Růžičky.



Začneme fakty. Rozšířená baráž se bude hrát třetím rokem. Dva nejlepší z první ligy, dva nejhorší z nejvyšší soutěže. Takové je obsazení. Bilance z předchozích dvou let je pro favority přísná 2:2. Dvě záchrany, dva postupy. Pro vyzyvatele je to dobrá vizitka, dobrá naděje.

Pro přehlednost. V roce 2013 udržely pozice Chomutov a Liberec. Ačkoliv Mladá Boleslav cítila křivdu, že místo na ledě prohrála v zákulisí. Vloni už to bylo jinak. Mladá Boleslav a Olomouc poslaly do deprese Kladno s Chomutovem.

Pojďme si přiblížit aktuální obsazení.

Olomouc 54 bodů v ZČ extraligy
Extraliga pro ni byla nákladnou zábavou, která však zachutnala a město ozdobila. Klub nebyl ostudou, v žádném případě. Dlouho se tahal o play off, na vlastním stadionu produkoval výtečnou atmosféru. Jenže v závěru docházely síly a výkonnostní propad se těžko daří brzdit.

Slavia 44 bodů v ZČ extraligy
Ještě o ní bude řeč. Dvojnásobní extraligoví šampioni v poslední sezoně padli na úplné dno. Nebylo to bez varování, situace v klubu pne už delší dobu. Postupně došly peníze a s odchodem Vladimíra Růžičky i nápady, jak mužstvo hokejově pozvednout.

Chomutov 119 bodů v ZČ 1. ligy
Druhý pól Slavie. Ambice, peníze a zdá se, že konečně i hokejový fištrón. Na severu se netají touhou po návratu mezi tuzemskou špičku a podmínky pro to mají exkluzivní. Mužstvo nadstandardní, halu supermoderní. Možný favorit.

České Budějovice 95 bodů v ZČ 1. ligy
Motor ve svém městě rozpoutal hokejovou euforii. Vyprodané hlediště na semifinále s Třebíčí, šály a dresy v ulicích… Prostě hrdost. Jakkoliv by se na extraligu těžce sháněly peníze, za pokus to stojí. Parta kolem Josefa Straky jde do boje s čistou hlavou a největší podporou fanoušků.

Základ bychom měli, teď můžeme přijít k hlavnímu motivu. Vladimír Růžička. Je interesantní, že jednou z hlavních postav baráže může být reprezentační trenér země, nicméně je tomu tak. Právě on spojuje Slavii a Chomutov.

Sešívané, takové bylo jeho srdce. Od sezony 2000/01 velel její střídačce. Velel vlastně všemu. Měl přehled o mládežnických kategoriích, to on si vybíral hráče na soupisku. Měl maximální podporu a hlavně měl výsledky. Pravidelné postupy do play off, dva tituly.

Jenže v době jeho vlády přišly také přehmaty. Komplikovaná smlouva v O2 Areně. V hale, která pojme přes sedmnáct tisíc diváků, jenže na Slavii jich v posledních sezonách nechodilo v průměru ani pět tisíc. A to ještě čísla často zvedaly výjezdy hostí (Pardubice, Kometa, Sparta).

Návštěvy klesaly stejnou úměrně tomu, jak se moderní stánek okoukával. A stejnou úměrou začala strádat ekonomika celé organizace. Pryč byly doby, kdy nosily hvězdu největší tuzemské hokejové persony, kdy dominovala. Kdy se platilo včas. Vše vyvrcholilo v březnu roku 2013.

Tehdy došlo ke změně majitele, akcie zakoupil Richard Benýšek. Srovnal řadu dluhů. Ale byl to muž, který se rozhodl pro reformy. Pro reformy, které nebyly pro Vladimíra Růžičku. Koučův odchod se blížil. Reprezentační laso ho jen urychlilo a zdálo se být elegantním řešením.

Nebýt výroků obou stran, které vzájemné a do té doby tutlané nepochopení ukázaly veřejnosti. Volba trenéra Ladislava Lubiny, touha po odkupu práv na Vladimíra Růžičku mladšího otcem pod cenou… A tak dále, a tak dále.

Příznivci červenobílých přišli o svého spasitele, o svého boha. Druhá strana tvrdí, že to byl bůh, který si vždy nechal dobře zaplatit a o kompromisech v této oblasti nechtěl moc slyšet. Ve chvíli, kdy se šetřilo na hráčích, energiích, na všem, zůstávala právě jeho gáže výsostnou.

Což šéfové zmiňovali především ve chvílích, kdy došlo na slova o srdíčku. Srdíčko Vladimíra Růžičky totiž poměrně rychle začalo tepat pro jinou loď. Pro tu Pirátskou. Národní mužstvo mu hlavu nezaměstnávalo dostatečně, potřeboval další úvazek.

V Chomutově se stal poradcem. Oficiální funkci nedostal, ale nebojte, nejednalo se o nějakou charitativní činnost. Svazový šéf Tomáš Král brzy zjistil, že není sám, kdo prominentnímu zaměstnanci posílá peníze. Poněkud nestandardní situace.

Severočeši jsou ze své posily nadšení. Věří, že mistrovo know how jim konečně pomůže usměrnit finanční tok správným směrem. Tedy tím extraligovým. Aby se tak stalo, budou muset být úspěšní i v duelech se Slavií. První se koná ve středu.

Vladimír Růžička má jasno, komu bude triumf v Edenu přát. Bude to Chomutov. Smutku tribun navzdory.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud