Jan Barák
10. prosince 2018 • 09:22

Florbalový deník: Česko nesplnilo úkol, Švédové zaslouží proplesknout

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skončit čtvrtý ve sportu, který na top úrovni hrají čtyři země, bolí. Pokud se tak stane na domácím šampionátu, který strhal všechny možné i nemožné rekordy v návštěvnosti, drásá to srdce.



Čechům jsem věřil! Fandil i psal povzbuzující slova, do svého Deníku i při komunikaci s reprezentanty/kamarády. Penzum práce, které odvedli v dvouletém cyklu při více než padesáti dnech pohromadě, zaslouží respekt. Za sázku na neokoukané tváře aka Langer a Pražan, borce nestižené dlouholetými neúspěchy zejména v utkáních s Finy, taky palec nahoru. Načančaná O2 arena mohla být krásným jevištěm pro zisk medaile.

Nestalo se. Když přišlo na lámání chleba, v semifinále ani v zápase o bronz Češi svůj um neprodali.

Osobně mi chyběla větší odvaha, hlavně proti Finům. Se Švýcary jsme dojeli na neproměňování šancí.

„Nikdo z nás nezahrál tak, aby to stačilo na medaili,“ přidal po neúspěchu další postřeh Tom Ondrušek. Taky souhlas, dovolím si vyjmout jedenáctibodového Adama Delonga, člena All Star týmu šampionátu.

Životním zážitkem pro mě zůstane semifinálová řež Švýcarů se Švédskem. Agresivita, krásné góly, souboj kotlů fanoušků obou zemí, nakonec nájezdy. Nádhera, díky za to! Boj o zlato už mi husinu na těle nevyvolal, spíš jsem cítil vztek.

Vidět otce florbalu ze Švédska, vzory tisíců mladých hráčů, jak si po vyškolení 3:6 z krku sundávají stříbrné medaile, bylo nedůstojné. Martin Östholm, kápo slavného Pixba Wallenstam, ji dokonce vzteky mrštil někam za střídačku. Jasně, být svědkem křepčení staronových mistrů světa z Finska je silný kafe, ale taková reakce mě šokovala.

A proč největší favorit na zlato zkapal? Mimo jiné špatně zvolil brankářskou jedničku, Johan Rehn zapomněl formu doma ve Falunu.

Co bude dál? Bude se smutnit i řešit budoucnost. Za dva roky je další MS, další šance, že by to mohlo cinknout. Trenér Petri Kettunen zadaný úkol nesplnil, ale svou náročností ukázal florbalu v Česku cestu. Zasloužil by vést po ní reprezentaci dál!

Česko - Švýcarsko 2:4. Medaile z MS nevyšla, Češi doma končí čtvrtí
Video se připravuje ...

Český smutek po prohře se Švýcary v zápase o třetí místo
Český smutek po prohře se Švýcary v zápase o třetí místo

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud