Jan Denemark
28. března 2022 • 09:45

Když se sejde Mourinho a Mourinho. Liberec se Spartou se rvou i přes média

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejoví fanoušci v Česku už si mohli zvyknout, že série mezi Spartou a Libercem připomíná bitvu na všech frontách. A kromě prostoru na ledě se nyní zase vydatně bojuje i na frontě mediální. I to série rozhoduje. Můžete na protivníka, rozhodčí, či fanoušky soupeře vyvinout tlak a zároveň můžete veškeré napětí sejmout ze svého mužstva a soustředit ho na svou osobu. Přesně, jako to dělal lišácký fotbalový stratég José Mourinho na tiskových konferencích.



Peprnými hláškami a přesně odměřenými útoky na soupeře se pasoval do hlavní role a jeho svěřenci se pak připravovali na klíčové duely ve větším klidu. Jak Patrik Augusta, tak i Josef Jandač po čtvrtém zápase svými vyjádřeními řevnivost na mediální frontě zase rozjeli a nyní jsou hlavní protagonisté ostře sledovaného střetnutí.

Páteční večer patřil prvnímu jmenovanému. Celek Patrika Augusty prohrával 0:3 na zápasy, kdy o posledním neúspěchu rozhodlo vyloučení, které bylo přinejmenším sporné. „Bylo to ovlivněné. Nechci tu stát, že brečím. Já bych si jen přál, aby to bylo férové,“ pronesl Patrik Augusta v mixzóně. A začal tím přestřelku, která se přenesla na ledovou plochu.

Trenér Liberce Patrik AugustaFoto Pavel Mazáč / Sport

Hned první pokřik, který spustili sparťanští fanoušci, ještě před startem zápasu číslo 4, mířil právě na domácího trenéra. Hanlivý popěvek měl vyjádřit jejich frustraci z toho, že podle nich Augusta naříká ve chvíli, kdy jeho celek Spartu ani jednou nepřemohl. Nechci zde hodnotit, zda jsou Augustova slova oprávněná. V jednom ale, stejně jako Josef Jandač, pravdu má. Metr rozhodčích se liší zápas od zápasu. Zatímco třeba v zámořské NHL je v celé soutěži dané, za co si hráči chodí na dvě minuty zchladit hlavu, tady tomu tak není.

Čtvrtý zápas to rozhodčí, jak se lidově říká, pustili. Prošly zákroky, které by o 24 hodin dříve vedly k tomu, že by hráč oslabil své parťáky. A to je problém, který kvalitu hokeje shazuje. I proto zareagoval Jandač na otevřená slova trenérského protivníka. „Utkání taky ovlivnily některé momenty, které bohužel v českém hokeji pořád jsou. Jestli se tady bavíme o tom, že tu někdo kňourá do novin, aby se potom vytvořil nějaký mediální tlak, tak to úplně přesně zapůsobilo. Třetí gól Liberce padl po jasném faulu. Je to stejné ovlivnění utkání jako minule. Stoljarov dostal trest do konce zápasu, úplně stejně předtím atakoval Jelínek našeho Michala Řepíka a tresty jsou úplně rozdílné (dostal dvě minuty). Pokud se metr nesjednotí, bude z toho tady furt guláš,“ řekl po první porážce v sérii.

„Takže nechce brečet, ale už brečí, jo,“ pousmál se o pár minut později Augusta. Je velká škoda, že se na tiskové konferenci oba trenéři nestřetli společně, ale po jednom, nicméně osobní přestřelka obou mužů i tak započala. Zákonitě tak jdou do pozadí hráči a je jedno, zda je to ze strany šéfů obou střídaček cílené, či nikoliv. Ve světle reflektorů jsou nyní oni. Zatímco doteď měla série tradiční rovinu souboje Sparty s Libercem, nyní je možné říct, že jde o souboj Jandače s Augustou.

Zklamaní hokejisté Sparty s trenérem Josefem JandačemFoto Pavel Mazáč / Sport

„Sparta je nervózní, ale určitě nemají větší srdce než my a nejsou bojovnější. Jestli budou vytahovat tyto věci, to je jejich boj. Jestli chtějí brečet, že jsme měli jednoho vyloučeného a oni dva, tak se tu budeme handrkovat, jako holky na pískovišti,“ doplnil jízlivě domácí trenér. „Já jen reaguji a chráním svoje mužstvo stejně, jako to minule zkoušel Augusta. Jestli tu někdo něco mele, tak je potřeba říct i to B,“ opáčil kouč Sparty.

Nevraživost a napětí jsou našponované na maximum. Liberec odvrátil ukončení sezony, naopak Sparta o první „mečbol“ přišla. Pokračování téhle série, která baví nejen hokejem, ale i děním mimo něj, přijde už v pondělí večer.

Liberec - Sparta: Stoljarov sestřelil u mantinelu Šmída. Následně se strhla bitka
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud