Jan Jaroch
3. června 2016 • 09:07

Tvrdohlavý muž jedné tváře. Berdych se musí změnit, ale bude to umět?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomáši Berdychovi se podařilo zapsat se do historie. Ne tak, jak by si přál. Krach s Novakem Djokovičem byl podle statistik ATP jeho 114. porážkou kariéry v zápasech s borci Top 10. Dorovnal tak Stefana Edberga coby tenistu s nejvíc prohrami proti absolutní špičce. Zatímco legendární Švéd může jako štít použít 96 vítězných duelů proti „desítce“ a šest grandslamových titulů, Berdych nemá žádný a pouze třicetiprocentní úspěšnost s Top 10 (49:114).



Je proto špatným hráčem? Nikoliv. Dost to však vypovídá o jeho tenise, s nímž se snaží tak tvrdohlavě prát s elitou.

Berdycha má každý přečteného, je to robot produkující stereotypní hru bez náznaku překvapení. Novak Djokovič včera opakovaně předváděl, že ví, kam míček poletí, dřív než sám Berdych.

Českého tenistu krmil kraťasy, staral se, aby se na kurtu pořád něco dělo. Tomáš zkusil zkrátit hru dvakrát, dvakrát výměnu prohrál. A tak si jel jak kolovrátek pořád tu svou, až když mu začalo být úzko, přitvrdil a vrátil se do zápasu.

Vysoký chlap se zřejmým handicapem v pohybu oproti protivníkům, nevyhraje grandslam, pokud se nezmění. Naučit se hrát i proti svým instinktům, pokusit se vystoupit z komfortní zóny, přijít s překvapující taktikou, to je jediná cesta. Ne sklopit hlavu, když vás po prvním náběhu na síť soupeř prohodí.

Na síti musí být mnohem častěji. Berdych ve třiceti letech musí hrát zápasy jako ten včerejší s Djokovičem od prvních okamžiků na maximální riziko, snažit se soka vystřílet a překvapivými variantami ho držet stále na špičkách.

Jak jsem ale poznal Berďu, bude to pro něj těžší než pro kohokoliv jiného. Je to nesmírně tvrdohlavý a konzervativní borec, který jde rád proti proudu a má jen svou pravdu.

Jenže čísla nelžou...

Vše o tenisovém French Open 2016 čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud