Jan Podroužek
24. dubna 2016 • 14:25

Hušbauer nezvládl moment M. Ale čelí svým překážkám obdivuhodně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Všechno se to smrsklo do jednoho momentu. Bylo jasné, že ten míč uchvátí Josef Hušbauer. Penalty předtím dával, nou problem, tak proč by nemohl proměnit další a navíc tím Slavii dát tři body proti Teplicím? Měl tím pomoct i sám sobě. Jenže ten moment v 26letém záložníkovi akorát prohloubil… Jak to říct? Beznaděj?



Je těžké pojmenovat situaci, v níž se Hušbauer nachází. Rozšířený pohled má totiž několik důležitých faktorů.

Zaprvé se pořád pere s nedůvěrou části slávistických fanoušků. Odchovanec Sparty, no aby ne, když každý zná rivalitu obou „S“.

Zadruhé už skoro rok bojuje s návratem na svou výkonnost. Jeho famózní sezona, v níž byl nejlepší střelec i nejlepší hráč české ligy, je už posetá prachem. Není to ten Hušbauer z ročníku 2013/2014. To ani náhodou.

A zatřetí jsou tu vlastní pocity, emoce, démoni, v nichž se snoubí oba předchozí body. Hušbauer je chtě nechtě musí prožívat. Je třeba uznat, že se pustil do těžkého dobrodružství a zatím z něj nevychází dobře.

Slavia - Teplice: Ljevakovič fauloval Bílka, Hušbauer neproměnil penaltu
Video se připravuje ...

Když se v sobotu večer naskytla možnost, jak tohle všechno v sobě porazit, helfnout si, nelekl se ani na vteřinu. Sebral míč a mašíroval k bílé tečce do teplického vápna. A představte si přitom všechny ty tři body, které v něm v tu chvíli musely brnkat.

Na jednu stranu to byla odvaha, z druhé se na to ale taky musíme dívat tak, že kdo jiný už by měl v takové chvíli ze slávistických hráčů vzít na sebe zodpovědnost. Hušbauer udělal, co musel, a zároveň udělal, co potřeboval.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Teplice 2:2. Hušbauer v závěru zahodil penaltu
Video se připravuje ...

Jenže penaltu nedal. Kopl ji velmi špatně. A teď zpátky k prvnímu bodu. Část sešívaných fanoušků vidí exsparťana, jak Slavii zapaří výhru. Co druhý bod? Pod očekávání hrající záložník si udělá další překážku, jak se rozjet. Třetí bod? Po těle i na mysli se takový okamžik prostě projeví negativně.

Přesto se po nešťastném zápase sebral a šel to vysvětlit mezi novináře. Během své praxe jsem se už tolikrát setkal s přístupem, že když fotbalista něco podělá, radši se zašije v kabině a mlčí. Přitom i jeho vlastní fanoušci chtějí hlavně od něj slyšet vysvětlení, co se v klíčový moment stalo. Mluvit o úspěchu je příjemné, mluvit o neúspěchu obdivuhodné.

A to Hušbauer udělal. Bez kyselého výrazu odpovídal a odpovídal. Znova se postavil čelem vlastnímu zatím neveselému příběhu.

Fotbalově mu to teď nejde, to se nedá okecat. Ale s přístupem, jakým čelí svým překážkám a kritice, by ho spravedlnost mohla spasit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud