Jan Podroužek
4. srpna 2018 • 00:41

Příliš riskantní hra? Ano, ovšem Trpišovského Slavia tím popularizuje český fotbal a jednotlivce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Bavendo“, že jo? Tak nějak se to říká. Hra Slavie má říz, a protože i Opava hrála odvážně, bez bázně, dostal celý páteční zápas parádní šmrnc. Nevýhoda pro favorita? Ve chvíli, kdy byl výsledek mezi týmy na kontakt, měli hosté až příliš možností obrat „sešívané“ o body. Výhoda? Je jich víc, a převažují tenhle zásadní výsledkový argument.



Trenér Jindřich Trpišovský říká, že Slavia není týmem, který by si stoupl na místo a jenom bránil hubené vedení. Ještě přesněji by se to dalo říct tak, že on sám není člověkem, který by chtěl razit takový způsob hry. Je trenérem, který vyznává maximální riziko. To zvětšuje, při dokonalé souhře, vlastní nebezpečnost.

Platí to taky se všemi výhradami a právě riziky.

V první řadě je třeba říct, že fotbal se hraje pro obecenstvo, které za vstup na stadion platí. A dneska už platí i ti, co se rozhodnou zůstat doma a dívat se na televizi. V tomto případě by mělo být atraktivní pojetí evangeliem v podstatě pro každé mužstvo, ačkoliv všichni dobře chápeme, že strach o výsledek je leckdy silnější než všechno možné.

Dál takový riskantní způsob hry přináší nový rozměr seberealizace i pro hráče. Je to nejlepší způsob, jak umožnit fotbalistům volný průchod jejich technickým a fyzickým dovednostem. A tím pádem se rodí, potažmo zlepšují individuality.

Slavia jistě mohla, ačkoliv Trpišovský říká, že mužstvo na to není nastavené, zápas dohrát klidněji. Opatrněji. Ovšem téměř jistě už by se v závěru netrefil Peter Olayinka, nová posila, nejdražší v historii klubu, na kterou se všichni fanoušci domácích hrozně těšili, a tímhle momentem si to mohli užít ještě víc.

Stejně jako tradiční pozápasovou děkovačku, ve které díky strhujícímu finiši vřelo asi víc emocí, než kdyby „sešívaní“ rozkopali závěrečnou desetiminutovku po severní a jižní tribuně.

Tenhle přístup popularizuje fotbal a jednotlivé hráče. I když vás někdy může zradit.

Jen dovětek. Dá se totiž očekávat, že co si dovolila Slavia proti Karviné a Opavě, proti nimž předpokládala, že se naplno ukáže síla jejího kádru, nepoužije na třetí předkolo Ligy mistrů proti Dynamu Kyjev.

Riskantní projev nemusí nutně znamenat sebevražedný blázinec.

Všechno má svoje hranice.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Opava 3:1. Parádní zápas opanoval fantastický Hušbauer
Video se připravuje ...

Slavia - Opava: Tyč, blok a gól. Olayinka při debutu završil na 3:1
Video se připravuje ...

Slavia - Opava: Kuzmanovič krásnou střelou k bližší tyči snížil na 1:2
Video se připravuje ...

Slavia - Opava: Penalta po Fendrichově chybě, Hušbauer zvýšil na 2:0!
Video se připravuje ...

Slavia - Opava: Hušbauerův majstrštyk! Úžasným volejem poslal sešívané do vedení
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud