Jan Podroužek
22. dubna 2021 • 11:00

Dvanáctka vyvolených klubů? Reformujte hlavně sami sebe

Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pohled do zrcadla někdy bývá krutý, bolestný. Přesně to by teď měla ale udělat samozvaná dvanáctka vyvolených, která se v posledních dnech chovala s neskrývanou arogancí a bezohledností, zatímco po krachu vzývané Superligy jí zase zbývají jen neumořitelné dluhy a ztrátové hospodaření.



Diplomatická a strategická prohra Realu Madrid a spol. neznamená, že fotbal svými nejslavnějšími značkami opovrhuje, byť se vůbec nedá vyloučit, že kdekoho se během pondělí a úterý zmocnil právě takový pocit. Fotbal rozhodně svůj Real, Barcelonu, Juventus a anglické giganty potřebuje.

Ta provázanost má své zákonitosti, v celém prostředí se velkým leccos toleruje a to právě proto, aby se nezmrazil bujarý trh, který je v pohybu vždycky hlavně díky obrovským obratům Manchesteru City a ostatních. To oni jsou schopni díky světovému marketingu a PR nasát i v pandemické sezoně příjmy v přepočtu kolem patnácti i více miliard korun.

A ještě více miliard pak roztočí. Jejich dluhy jsou závratné, celkové hospodaření neuvěřitelně nekontrolované a utržené ze řetězu, ale takhle to prostě funguje. Ano, opravdu funguje, žijí z toho ti slabší, chudší. Potíž nastala v momentě, kdy se tyto kluby rozhodly svou poměrně bezvýchodnou situaci řešit. Jako když vezmete dynamit a vyrazíte na ryby.

Dvanáctka si poplave v suchých šatech na lodičce, zatímco kolem nich to vybouchne a na hladinu chvíli co chvíli vyplave jedna mrtvola za druhou. Ekonomika i tak velkolepé soutěže, jakou je Premier League, by silně utrpěla. Serie A, La Liga, a samozřejmě Liga mistrů, dosavadní a přeživší tahoun sjednoceného evropského soutěžení.

ANKETA k Superlize: Největší chyba byla v komunikaci, týmy podcenily rozdíl mezi zákazníkem a fanouškem
Video se připravuje ...

Aspoň takový byl názor všech ostatních. Z jednoduchého důvodu, který rovněž stojí za totálním krachem zamýšlené soutěže. Absolutní absence jakéhokoli vysvětlování, komunikační strategie, prostě umění hezky si svůj záměr prodat a ruku v ruce s tím prosadit.

Možná to přesně zapadá do celkové arogance, s jakou dvanáctka vystupovala. „My jsme ti velcí a krásní a dejte nám, co si zamaneme. Co si myslí zbytek, je nám buřt.“ Během kritických dvou dnů vyplavaly na povrch jen velmi nekonkrétní obecné fráze prezidenta Juventusu Andrey Agnelliho a hlavně „mluvčího“ projektu prezidenta Realu Florentina Péreze.

Aby to mělo šanci na úspěch, aby to vůbec lidé mohli pochopit a třeba to později přijmout, museli by pánové být mnohem přesnější, otevřenější a ochotnější. Říct třeba, jak přesně by vypadala ona zmiňovaná solidarita s nezúčastněnými kluby Superligy. Jak by se zamezilo ekonomickému a reputačnímu úpadku Premier League, La Ligy a Serie A. Jak by mohla co nejlépe přežít tradiční Liga mistrů se svou krásnou znělkou a symbolickým ušatým pohárem. Ale měli to vůbec takhle vymyšlené?

Nemysleli si čistě náhodou, že před nimi zbytek světa padne na kolena a poníženě přijme jejich vůli? Protože to tak prostě musí být? Zůstal jen jediný důvod toho všeho – aby si zachránila kejhák ona dvanáctka, která si pak prožila svůj hrůzný omyl. Jejich brutální finanční eskapády mají v celém fotbalu svůj užitek.

Řešením je vybalancovat vlastní hospodaření a udržet si náklonnost ve fotbalové pyramidě. Třeba začít omezováním nákladů na platy, které v rozpočtech klubů tvoří běžně víc než poloviční položky, tam se dá krátit. Šílené, bezhlavé, postrádající hlubší smysl… Tohle bylo jen nekonečné šponování sum, a to umí s prominutím každý trumbera. Velký úkol taky pro UEFA.

Absolutní absence jakéhokoli vysvětlování, komunikační strategie, prostě umění hezky si svůj záměr prodat a ruku v ruce s tím prosadit. Možná to přesně zapadá do celkové arogance, s jakou dvanáctka vystupovala.

Fotbalová Super League budí vášně po celé Evropě
Fotbalová Super League budí vášně po celé Evropě

Vstoupit do diskuse
6
Články odjinud


Články odjinud