Jan Vacek
6. února 2017 • 15:16

Super Bowl 51. Razítko na výjimečnost amerického fotbalu

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve Spojených státech je to dlouhodobě sport číslo jedna, náboženství. Americký fotbal si ale začíná získávat obrovskou popularitu i na jiných místech planety. V České republice to zatím příliš neplatí, po nočním Super Bowlu se to ale může změnit. New England Patriots a Atlanta Falcons totiž sehráli jeden z nejúžasnějších zápasů historie.



Patriots zdolali Falcons 34:28 a po dvou letech znovu usedli na trůn pro krále NFL. Letošní Super Bowl byl v mnoha směrech naprosto výjimečný. New England urvali pátý triumf v historii, vůbec poprvé se muselo ve finálovém utkání prodlužovat. Především ale oba celky v plné kráse ukázaly, proč je americký fotbal fenoménem současného sportovního světa.

Do konce utkání chybělo 17 minut. Atlanta vedla 28:3, soupeře měla na lopatkách. Všechno směřovalo k jejímu suverénnímu triumfu. Jenže v tom je americký fotbal jedinečný, nikdy nevíte dne ani hodiny. Patriots vedení legendárním quarterbackem Tomem Bradym vylezli z rakve, úžasným závěrem si vynutili prodloužení a v něm dokonali velkolepý obrat. Takový, jaký NFL ještě nenažila.

Bylo to zhruba podobné, jako kdyby Barcelona ve finále Ligy mistrů vedla po poločase 4:0 a zápas nakonec ještě prohrála. Teoretický možná věc, prakticky ale naprosto nereálná. Americký fotbal je zcela ojedinělý, díky skvěle nastaveným pravidlům je i takový obrat proveditelný.

Znovu se potvrdilo známé přísloví: Není konec, dokud není konec. Právě tyhle situace píší úžasné příběhy, přináší vlnu radostné euforie a litry slz na straně poražených, tak jako v noci v případě hráčů Falcons.

Ti už se viděli s trofejí Vince Lombardiho. Tu jim ovšem doslova v poslední vteřině vyfoukli Patriots. V poslední čtvrtině dvakrát hladce přešli hřiště, což se jim po většinu zápasu absolutně nedařilo. Hegemoni posledních let tak opuncovali svou výjimečnost, od roku 2001 triumfoval celek z Foxborough v NFL celkem pětkrát. To je nevídaný počin.

New England se zařadili mezi nejlepší sportovní organizace všech dob. Na úroveň Chicaga Bulls v době Michaela Jordana či Edmontonu Oilers v časech Wayne Gretzkyho. Hollywoodský průběh duelu navíc znamená příliv další masy fanoušků, kteří si k tomuto nejtaktičnějšímu sportu na světě najdou cestu a propadnou mu.

Kéž by jich co nejvíc bylo i z České republiky. Rozhodně je o co stát.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud