Jan Vacek
29. července 2018 • 21:45

Kanga vs. fanoušci Sparty aneb když emoce vítězí nad racionalitou

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vztah příznivců Sparty a klíčového muže Guélora Kangy se dostává na šikmou plochu. Gabonský polař se během několika dnů stal pomalu nepřítelem číslo jedna tvrdého jádra fanoušků největšího českého klubu. Pikantní je to především z toho pohledu, že Kanga je v úvodu sezony tím, kdo rudý klub drží nad vodou.



Začalo to už ve čtvrtek, kdy došlo k rozepři mezi Guélorem Kangou a sparťanskými fanoušky po hrubě nezvládnutém utkání se Suboticou. A pokračovalo v neděli v Jablonci. Tam už si tvrdé jádro letenských příznivců nebralo servítky a Kangu zasypalo rasistickými urážkami. To z mého pohledu bylo za hranou. Pořádně za hranou.

Ano, gabonský záložník si svým chováním, extravagancí a projevem na hřišti často říká o kritiku. Ovšem ta by měla mít úplně jinou formu. S vulgaritami se bohužel na stadionech už tak nějak počítá, takže by nepřekvapily ani v tomhle případě.

Ostatně, na Střelnici si svoje vyslechli sportovní ředitel a dočasný kouč Zdeněk Ščasný i generální ředitel Adam Kotalík. Rasový podtext do toho ale v žádném případě nepatří.

Jablonec - Sparta: Kanga napotřetí propálil jabloneckou hradbu, Letenští vedou 1:0
Video se připravuje ...

Čerstvě vzniklá animozita mezi fanoušky a chlapíkem s devítkou na zádech je mimořádně zajímavá i z toho pohledu, že Kanga je v úvodu sezony nejlepším hráčem Sparty. Obstaral vítězný gól v prvním ligovém kole s Opavou, trefil se i proti Jablonci. V Subotici zůstal za očekáváním, pořád ale svým výkonem drtivou většinu spoluhráčů předčil. Bez přehánění lze říct, že Letenští předvedou kloudnou akci jen v případě, že se do ní Kanga zapojí. On dělá hru, navzdory všem negativům, které v sobě snoubí.

Přesto musí čelit stále silnější zášti, která se na jeho hlavu line z ochozů. Nutno říct, že si za to může v určité míře sám. Působí náladově, obraně moc nedá, v soubojích od protihráčů často odpadává jako uschlé třesně z stromů na konci léta. Navíc ta jeho neustálá gesta směrem k parťákům, často ne úplně vybírává.

To všechno beru. Pořád to ale v mých očích není důvod k rasistickým útokům. To ani náhodou. Tím spíš, když se z pohledu fanouška strefujete do hráče, jenž váš milovaný tým prokazatelně drží nad vodou. Jestli by se současný stav měl negativně projevit na Kangově psychice, může to mít pro Spartu po sportovní stránce nedozírné následky.

Emoce zkrátka v tuhle chvíli vítězí nad racionalitou.

Děkovačka Sparty v Srbsku: Naštvaní fanoušci, Kangou cloumaly emoce
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Jablonec - Sparta 1:2. Debut Ščasnému vyšel, Letenští znovu v lize vyhráli
Video se připravuje ...

Jablonecký trenér Petr Rada podává míč sparťanovi Costovi
Jablonecký trenér Petr Rada podává míč sparťanovi Costovi

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud