Jan Vacek
26. října 2019 • 20:56

Jednou obrana, podruhé útok. Sparta hledá kompaktnost

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spolehlivost směrem dozadu, síla a údernost ve hře dopředu. Zkrátka kompaktnost. Tohle je ideál pro každého trenéra. Sparta je schopná být v defenzivě velice jistá, stejně tak kolikrát nemá problémy soupeři nasázet tři nebo čtyři góly. Potíž je, že se jí obě složky nedaří pravidelně složit do jednoho zápasu. Při tom je právě tohle klíč k vzestupu.



V Mladé Boleslavi Letenští nasázeli tři góly. Prohráli. Doma Sigmě nasypali rovněž tři góly. Remizovali. V Teplicích či Plzni byli jistí dozadu, ale na konto si připsali pouze jeden bod. Sparta na podzim působí až schizofrením dojmem, s železnou pravidelností ukazuje odlišnou tvář.

Jednou je silná v ofenzivě, ale směrem dozadu plave. Pak zase naopak. Výsledkem je kupa poztrácených bodů a aktuálně až sedmá příčka v ligové tabulce. Kompaktnost, tolik nezbytná pro úspěch, zatím Pražany míjí. A trenér Václav Jílek si to moc dobře uvědomuje.

SESTŘIH: Sparta - Bohemians 4:0. Kozák odstartoval kanonádu, pálil i Kaya
Video se připravuje ...

Ví, že právě tady leží kompas, který letenský celek navede na cestu vzestupu. „Tohle je zásadní věc pro úspěch v každém utkání. Pevnost dozadu, kvalita a produktivita dopředu. Říkám to pořád, ale je to o denodenní práci v tréninku. Jiná cesta pro nás neexistuje. Nebo alespoň já žádnou jinou nevidím,“ prohlásil jasně po triumfu 4:0 nad Bohemians.

V něm rudí ukázali enormní sílu směrem dopředu, za výhru ale mohou děkovat především brankáři Milanu Hečovi, jenž soupeři v prvním poločase pochytal tři jasné tutovky. Obecný základ má ovšem Sparta, navzdory momentálnímu postavení v ligovém pelotonu, postavený. Ověřila si, že je schopná odehrát defenzivně dobré utkání. I že dokáže nasázet spoustu branek. Teď jde o to, jestli tyhle dvě tváře zvládne složit do jedné, té finální.

Pokud ano, může to začít myslet s návratem do nejvyšších pater tabulky opravdu vážně.

Sparta - Bohemians: Havla v obrovské gólovce vychytal Heča!
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Sparta - Bohemians: Sáček odvracel míč do vlastní tyče, záhy Heča vytáhl hlavičku Hůlky
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud