Jiří Fejgl
24. června 2023 • 12:40

Velká „zvířata“ Švarc a Hladík: Dva příběhy z jednoho města

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mají mnoho společného. Vyrůstali ve stejném městě, kopali za stejný klub - a to vlastně až do konce dorostenecké kategorie. Měli třeba i nakročeno mezi profíky, ale vyrazili na jinou cestu. Přesto se nakonec stali úspěšnými ve světě fotbalu. Paradoxně je přitom v Česku (v uvozovkách) prakticky nikdo nezná.



Příběhy, jež spojuje dětství a mládí v Hradci Králové, to jsou však vskutku podobné. Ukázalo se, jak je záhodno pro mladé fotbalisty neohraničit svět jen lajnami hřiště. Jak je zásadní vzdělání, snaha zaměřit se vedle sportu také na další záležitost.

Proto jsou Jiří Švarc s Pavlem Hladíkem velkými „zvířaty“ - a to vlastně celosvětově, přesahují tuzemské poměry - v oboru, který je vychovával.

Že tápete, o koho jde? Vlastně není divu, i když oba byli v poslední době vidět více než v minulosti. Švarc je členem představenstva West Hamu United, spolupracuje s jedním ze spolumajitelů klubu Danielem Křetínským. Není však jeho zaměstnancem, Křetínský si ho vybral pro orientaci v londýnském prostředí i fotbalovou minulost. Švarc se samozřejmě aktuálně dostal do povědomí, protože WHU po podivné sezoně vyhráli Konferenční ligu, a to navíc s finálovým triumfem v Praze.

Hladík, jenž si zahrál i za mládežnické reprezentace, se prosadil do centra dění během mistrovství světa v Kataru, kde jako architekt léta působil. Celá planeta rozebírala stadion nazvaný 974 - a ten jde rozebrat. Je totiž postaven z lodních kontejnerů, na čemž má Hladík podíl. Byl jedním z hlavních navrhovatelů, nositelů idey, poté i realizovatelů stavby.

Aktuálně působí na jiné adrese, pracuje v Saúdské Arábii, kde je ředitelem rozvoje firmy Qiddiya, jež stála za příchodem Cristiana Ronalda do země. Se svým týmem nyní chystá projekt, který obsahuje i stavbu nové arény pro Al-Nassr, tým bájného Portugalce.

Samozřejmě, ve velkém fotbale najdete i další Čechy. Pavel Nedvěd řeší budoucnost v Juventusu, Petr Čech čeká na další výzvy v Anglii, Petr Fousek se pohybuje ve špičkách UEFA, Vladimír Šmicer byl ambasadorem Konferenční ligy.

Jenže ti všichni šli přímou fotbalovou cestou, Hladík se Švarcem oklikou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud