Jiří Vítek
12. dubna 2018 • 09:20

Dva hrdinové v masce, dvě nuly. Pittsburská aura pořád nevyčpěla

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva roky házeli betony do stejného pytle a dotáhli Pittsburgh ke dvěma Stanley Cupům. Ke své smůle si však Marc-André Fleury a Matt Murray vybrali povolání, které může dělat vždy jen jeden. Rébus vyřešil rozšiřovací draft, v němž Vegas ukázalo na staršího z obou gólmanů. Obavy zažehnány, kouzlo nevyprchalo. Pittsburská vítězná aura se teď jen rozšířila i na nováčka.



Presidents‘ Trophy pro vítěze základní části si mohli prohlížet maximálně tak v torontské Síni slávy, vynahradili si to však ziskem tří Stanley Cupů během devíti let. Přišlo play off a Penguins vždy přepnuli do jiného režimu. Autopilot, směr stříbrný grál.

Touhu po vítězství buď máte, nebo ne. Pittsburská kabina je načichlá úspěchem, kdo jej zažil, nezapomene. Základní část je fajn, ale následné play off je diametrálně odlišná soutěž. Však se zeptejte v Brně…

Marc-André Fleury strávil v organizaci Penguins celkem třináct sezon, zažil vzestup ze suterénu až na vrchol. Okolo Crosbyho a Malkina vyrostla dynastie, která nemá v éře platových stropů obdoby. Nevím, možná teče v Pittsburghu něco speciálního ve vodovodních trubkách, nebo jen něco poletuje ve vzduchu.

Buď jak buď, Fleury si toho při stěhování do Vegas přibalil minimálně na dva kufry. Konec v Pittsburghu nebral hořce, chápal, že mladší kolega má přednost. Své si odkroutil, na památku dostal třetí prsten a vyrazil za dobrodružstvím, které snad ani nemohlo dopadnout hůře, než predikovali fanoušci.

Rytířský příběh však místo tragédie připomínal sci-fi, pod nějž se na ledě podepsal režisér Fleury. Právě na něm chtěli při stavbě kádru kluboví manažeři stavět, to on měl být hlavní hvězdou, která měla přilákat body a fanoušky.

Povedlo se, první místo v Pacifické divizi chytlo černozlatý nádech. S blížícím se play off se však vrátily předsezonní obavy: Mají nezkušené mužstvo, boj o Stanley Cup je o něčem jiném. Bude to stačit?

Odpověď přinesl hned první zápas. Zatímco v Pittsburghu přestřihli startovní pásku na cestě za třetím pohárem v řadě sedmigólovou show, urputné Vegas vybojovali výhru 1:0 proti Los Angeles.

Společný jmenovatel obou utkání? Čisté konto. Zatímco Murray mohl být díky svému apetitu ledově klidný, jeho bývalý spoluhráč měl fušku až do poslední minuty. Párkrát měl taky na mále, Dustin Brown zvednul skákající puk z brankoviště kamsi nad břevno, prázdnou branku minul také kapitán Anže Kopitar.

Smůla? Štěstí? To je fuk. První hvězda večera se teď může smát, třeba svého mladšího kolegu na dálku popíchne, jak ho to parádně naučil. Zatímco Murray možná vděčí za kus svého umění bývalému parťákovi, Fleury si dnes před spaním nejspíš vybaví i pár vzpomínek na předchozí roky. Vítězná aura se musí udržovat.

Gólman Vegas Marc-André Fleury zneškodnil 30 střel, vychytal 11. čisté konto v bojích o Stanley Cup a dočkal se ocenění pro první hvězdu utkání.
Gólman Vegas Marc-André Fleury zneškodnil 30 střel, vychytal 11. čisté konto v bojích o Stanley Cup a dočkal se ocenění pro první hvězdu utkání.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud