Jonáš Bartoš
4. ledna 2015 • 05:00

Plzeň vede v lize i na posily. Sparta by měla reagovat, pokud chce titul

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco Sparta na přelomu roku řešila pozici trenéra Lavičky, ve Štruncových sadech se pilně pracovalo na vylepšení sestavy. Západočeský klub vstupuje do přípravy v nebývalé síle. Už tak našlapaný a široký kádr vedení vylepšilo ještě o další dva hotové hráče. Nyní jsou na tahu Letenští. Pokud chtějí v dostizích o titul přeskočit svého největšího rivala, měli by také rozbít kasičku. Mementem by jim měl být pokažený závěr podzimu v Bernu, kde týmu zoufale chyběla kvalitní náhrada za zraněného Lafatu.



Bitvu o ligový titul berou v Plzni hodně vážně. Neodešla žádná opora, naopak už na začátek přípravy přišli dva noví hráči a přestupní lístky podepsal Václav Pilař. Když se podíváte na aktuální soupisku lídra tabulky, najdete zde klidně dvacet kvalitních hráčů pasujících do základní sestavy.

Kádr ve Štruncových sadech je stavěný pro domácí i evropskou scénu. Plzeň nechce ponechat nic náhodě a na horké jaro se maximálně připravit. Cíl je jasný - uhájit miniaturní náskok, který momentálně drží na druhou Spartu a v létě se vydat do boje o Ligu mistrů.

Do Plzně přišla velká jména. Aidin Mahmutovič patří k nejlepším kanonýrům běhajících po ligových trávnících. Klasického střelce v Plzni nutně potřebují a věří, že právě bosenský svéráz jim gólový problém pomůže vyřešit. Navíc když to nepůjde jemu, číhají na jeho místo hned čtyři! kvalitní snajpři, kteří by v jiných klubech patřili k hlavním pilířům.

Našlapaný kádr Plzně, kde na jedno místo v sestavě číhá hned několik hladových hráčů, samozřejmě skýtá značná rizika. Na jaře bude tým vystupovat „pouze“ v lize a domácím poháru, hrát může jen jedenáct vyvolených. Trenér Koubek bude muset nasadit opravdu účinné psychologické zbraně, aby početnou smečku ukočíroval a udržel v kabině pozitivního ducha. Pokud se mu to nepovede, případné rozbroje můžou přinést ztrátu formy, bodů a v konečném účtování i ligový titul, který v klubu stůj co stůj chtějí.    

Tak velkou palebnou silou, co dali do kupy na západě Čech, nedisponuje v Česku vůbec nikdo. Sparta sice vlastní Davida Lafatu, který je svou gólovou potencí naprosto mimořádným úkazem. Jenže v případě, kdy není letenský kapitán k dispozici, Sparta hlásí obrovský problém.

Na přestupovém trhu navíc český mistr zatím mlčí. Po vyřazení v Evropské lize se zabývalo pozicí trenéra Lavičky, zásahy do mužstva dosud odkládalo. Klub ale oživení potřebuje. Tým sice disponuje mimořádně silnou a sehranou základní jedenáctkou, za ní ale zeje velká propast. To se projevilo v některých podzimních zápasech, kdy jedinci z lavičky nebyli schopni své spoluhráče ze základu adekvátně nahradit.

Na startu roku 2015 zatím Plzeň vede na obou důležitých frontách. V ligové tabulce o jeden bod a i v posilách, kde se západočeské vedení skutečně činilo. Pokud Letenští na svého rivala nezareagují, mohou si na jaře drbat hlavy, až kvůli slabší střídačce ztratí bitvu o krále domácích trávníků…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud