Jonáš Bartoš
16. prosince 2018 • 16:51

Plzeň chytla slinu. Okysličená parta ještě může zatopit i Slavii

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

V průběhu sezony se oprávněně kritizovaly některé plzeňské výkony. Zkušený kolektiv ověnčený tituly i úspěchy povážlivě kolísal, jenže s koncem podzimu se vrátil do vítězných kolejí. Vrbova parta, nabuzená středečním skalpem AS Řím v Lize mistrů, zakončila rok tříbodovým představením s Karvinou a jako jediná drží krok s podobně suverénní Slavií.



Vedení Viktorie si může zvesela písknout a pod stromeček přichystat velkorysé dárečky. Na rozdíl od Sparty řeší klub momentálně téměř výlučně příjemné starosti – jak využít přes 770 milionů, které doputují na plzeňský účet díky podzimní jízdě v Lize mistrů, jak vyladit kádr a nachystat se na jaro, kde se mužstvo pokusí o titulovou obhajobu a čeká ho i play off Evropské ligy.

Plzeň v neděli proti Karviné především v prvním poločase potvrdila, že se dostala do laufu. A jakmile mají červenomodří chuť, obzvlášť na domácím hřišti se těžko zastavují. Už v 7. minutě se po krásném Kovaříkově centru radoval Kopic a dlouho nikdo nepochyboval o tom, jaký tým sebere všechny body. Po přestávce český mistr citelně polevil, snížením na 1:2 se už poněkolikáté během podzimu dostal do zbytečných problémů. Výhru si ale nakonec pohlídal a připsal si důležité tři body.

Západočeši mají za sebou velice plodné období. Postupně svalili CSKA Moskva (2:1), Olomouc, Zlín (oboje 2:0), AS Řím (2:1) i Karvinou (2:1). Šlo o různorodé soupeře i soutěže, Plzeň uspěla doma i venku. Na konci roku prakticky všichni hráči nabrali fazonu a podzim ukončují v ideální pohodě.

Plzni pomohlo okysličení sestavy, kdy také kvůli zdravotním problémům některých opor (Řezník, Kolář, Krmenčík) trenér Vrba sáhl do osvědčené jedenáctky. Tomáš Chorý začal střílet důležité góly, Aleš Čermák se stává schopným dirigentem viktoriánské ofenzivy. Roman Procházka nastřílel během podzimu šest gólů, postupně vytlačil ze sestavy Tomáše Hořavu a je druhým nejlepším střelcem týmu. Velmi dobré výkony odevzdával na konci podzimu Milan Havel, Jan Kovařík sbíral góly i asistence a každý zápas patří k nejlepším na place.

V Doosan areně můžou ulehnout k zimnímu fotbalovému odpočinku v naprostém klidu. Krom tří už dopředu oznámených posil (Pačinda, Kayamba, Beauguel) se nedají čekat další velké změny, ani k nim není důvod.

Plzeňské „retro“ totiž stále ukazuje svou sílu. Šikovně doplněné o mladší krev dokáže dominovat a na české scéně se rvát o titul. Západočeši jako jediní udrželi krok s rozjetou Slavií. Právě mezi českými účastníky jarní fáze Evropské ligy se pravděpodobně rozhodne o tom, kdo na konci jara pozvedne mistrovský titul…

Plzeň - Karviná: Kopic si skvěle naběhl na přední tyč a posílá Viktorii do vedení 1:0!
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud