Jonáš Bartoš
21. března 2019 • 15:15

Sebevědomí Češi. Nechtějí selfie z Wembley, ale body od giganta

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zima pomalu utíká, fotbalový hit se blíží. Už v pátek vkročí čeští fotbalisté na posvátný trávník ve Wembley, aby se postavili domácí Anglii. Hrdému Albionu, velkému favoritovi, kolébce fotbalu. Před soubojem Davida s Goliášem prýští ze Šilhavého souboru sympatická energie. Hráči jako jeden muž tvrdí, že v utkání odmítají pozici bezbranného statisty nebo turisty sbírajícího zážitky. Obrovi chtějí sebrat body a nehodlají se z velkého testu po… To je jediná správná cesta k tomu, aby se mohla povést senzace.



Průměrný kurz 13,6 na výhru, remíza za 5,50. Pokud někdo věří českým fotbalistům v Anglii a vsadí si, může pořádně vydělat. Už jen z predikcí bookmakerů je jasné, v jaké pozici Kadeřábek, Schick a spol. do Londýna ve čtvrtek dopoledne odlétali.

Na Ostrovech vůbec nepochybují, že by jejich hvězdné ovečky mohli „nějací“ Češi zastavit. Po úspěšném šampionátu v Rusku i podzimní Lize národů vědí o své síle, vyprodané Wembley se těší na gólovou hostinu a pohodlné vkročení do evropské kvalifikace.

Na české hráče čeká pekelná zkouška, přes devadesát minut proti fotbalovým superstar nastupujícím v nejlepší lize světa. Nikdo se nemůže divit, pokud v pátek večer budou padat góly do Pavlenkovy sítě a hráči se povezou na kolotoči ofenzivního orchestru Sterlinga, Kanea, Dele Alliho a dalších borců.

Jak se chystá tábor outsiderů? Pro drtivou většinu hráčů jde o životní zápas, možná jedinou šanci, jak si kopnout do míče na slavném Wembley. V kombinaci s úterní přípravou proti Brazílii si vychutnávají snový týden každého tuzemského fotbalisty.

Obránce Suchý: Těším se na Kanea a z Brazilců na Firmina
Video se připravuje ...

V takovém světle mi přijde obzvlášť sympatické, jak hráči o pekelném vstupu do kvalifikace mluví. Matěj Vydra, Patrik Schick, Pavel Kadeřábek, Jiří Pavlenka, Vladimír Darida i další tahouni českého fotbalu absolutně odmítají ustrašenou, poraženeckou náladu.

Ani jeden hráč před velkým zápasem neřekl, že si chce pobyt na trávníku hlavně užít. Udělat si selfie ve Wembley, zamávat rodině na tribunu a kamarádům do kamer, vyměnit si dres s místními borci. Dostat flastr, sednout na letadlo do Prahy a vyprávět o tom, jak si zahrál proti „Anglánům“.

Nic takového.

Český dres také oblékají solidní „kopáči“, kteří vědí, jak chutnají zápasy proti fotbalové extratřídě. Kvalitou se nemůžou rovnat individualitám typu Rashforda, Sterlinga či Kanea, kteří každý týden cvičí nejlepší obrany na světě. Ale dobře vědí, že společným úsilím a maximálním výkonem lze i takový tým pořádně potrápit.

Šilhavého hoši znají velké zápasy, hodně členů kádru vyspělo, nabralo zkušenosti i potřebné sebevědomí. Někteří v cizině, někteří třeba v aktuální pohárové jízdě, kterou v Evropské lize prožívá Slavia.

Určitě je zbytečné se něčeho bát. Za Anglii také běhají po trávníku lidé z masa a kostí, hráči, co nemusí mít svůj den. Pokud se podaří favorita rozhodit, hrát bojovně, důrazně do těla, narušit komfortní zónu domácích borců a k tomu přijde potřebná dávka štěstí, nejsou Češi vůbec bez šance.

Třeba nakonec rozvlní síť Patrik Schick a v sobotu vyjdou v Anglii titulky o tom, jak obra nachytala nadšená parta bojovníků…

Petr Čech popsal 5 největších hrozeb Anglie: The HurriKANE, nebo zabiják ze City
Video se připravuje ...

Patrik Schick na tréninku národního týmu
Patrik Schick na tréninku národního týmu

Asistent trenéra reprezentace Chytrý: U Dočkala musíme počkat na přesnou diagnózu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud