Jonáš Bartoš
15. srpna 2020 • 13:50

Messi (a Barcelona) na rozcestí. Proč by mělo dojít k odchodu legendy

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
Speciální Sport Magazín před MS v hokeji: program, soupisky i rozhovor s Rulíkem
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co se mu asi honilo hlavou, když odlétal z potemnělého Lisabonu? Lionel Messi kousal v pátek v noci jednu z nejtěžších porážek kariéry. Hřiště opouštěl zostuzený, po debaklu Barcelony 2:8 od Bayernu naprosto zdemolovaný. Tak, jak si hráč jeho formátu nezaslouží. Co ostuda pyšného klubu znamená pro nejslavnější ikonu? Pokud mají přijít nevyhnutelné změny, nabízí se otázka, zda spojení už není vyčerpané.



Ve 33 letech Messimu zbývají tři, možná čtyři roky na úplném vrcholu. Každá éra jednou končí, tu jeho v Barceloně možná utnul šílený výprask, který Katalánci prožili v Lisabonu. Nejde o porážku, ale o její způsob. Už několik týdnů před velkým zápasem Messi veřejně deklaroval, že současná Barcelona nemá proti nejlepším celkům nárok. Což v plné nahotě odhalil právě souboj s rozjetými Bavory.

Messi si ani neškrtl, jediným zábleskem byla tyčka ze standardky. Také jemu chyběla vášeň, touha, pohyb, drajv. Odhodlání a sebeobětování, bez kterého nelze nic vyhrát. Stále umí výjimečné věci, střílí mraky gólů. Ale v klíčovém duelu ukázal jen minimum.

Co dál? Argentinská desítka do poslední fáze kariéry určitě nepůjde ve stylu nastřílet „jen“ hattrick Eibaru, Levante, Leganés nebo podobným soupeřům. Celý život hraje o velké klubové trofeje, to ho žene do neustálého tréninkového drilu a odolávání ohromného tlaku, jakému čelí v každé vteřině na trávníku.

Barcelona ale momentálně nevypadá, že by mohla konkurovat světovým týmům. Celý klub čeká razantní přestavba na hřišti i v kancelářích, pokud jej zodpovědní lidé chtějí vrátit mezi absolutní šlechtu. Což nepůjde hned.

Totální demolice Barcelony! Klidně odejdu mezi prvními, zoufal Piqué
Video se připravuje ...

A je ochotný čekat i Messi? A může se změnit Barcelona, pokud jí bude šéfovat současný lídr? Časy, kdy společně s Xavim a Iniestou, posléze s Neymarem a Suárezem, demoloval soupeře na počkání, jsou dávno pryč. S Bayernem nešlo o jednu slabou chvilku, varovných signálů už proběhlo mnohem víc. V Lize mistrů došlo k průšvihu potřetí za sebou – stačí si vzpomenout na promarněné odvety ve čtvrtfinále s AS Řím a posléze s Liverpoolem.

Neshody ve vedení, čachry s trenéry, nepřesvědčivý herní styl. Absence kvality, pohybu, překvapivých momentů. Hra Barcelony byla místy naprosto zoufalá a neodpovídá moderním požadavkům pro velké zápasy.

Messi má během dovolené o čem přemýšlet. Buď po řádném zvážení podepíše nový kontrakt, s nímž nejspíš definitivně uzavře kariéru ve svém srdečním klubu. Nebo si dá dohromady pro a proti a zjistí, že touží po nové motivaci. Hecne se, vydupe si rozvázání smlouvy a vybere novou adresu. Hodí mu laso Pep Guardiola z Ostrovů? Nebo dojde na kafe s Cristianem Ronaldem a dvě legendy spojí síly v Juventusu? Messimu a možná i Barceloně by prospělo, kdyby se alespoň na chvilku vydali jiným směrem.

FC Barcelona Vše o klubu ZDE

Lionel Messi nemohl vysokému debaklu Barcelony uvěřit
Lionel Messi nemohl vysokému debaklu Barcelony uvěřit

SESTŘIH: Lipsko - Atlético 2:1. Schick a spol. v semifinále Ligy mistrů
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Atalanta - PSG 1:2. Neskutečný obrat v závěru, Pařížané postupují
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud