Josef Káninský
16. dubna 2022 • 13:30

Tigerova volba. Sledovat Woodsův návrat bylo fascinující i bolestivé

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ JOSEFA KÁNINSKÉHO | Hrdina. Zázrak. Inspirace. Tři z mnoha slov z komentářů k vystoupení Tigera Woodse na 86. ročníku Masters, nejslavnějšího golfového turnaje na světě. Pětinásobný vítěz skončil na 47. místě, nejhůř při dvaadvaceti účastech v profesionální kariéře. Reakce ale naznačují, že je co oslavovat. Cynicky by se dalo říct, že ano: jásejme, že jeden z nejlepších hráčů historie turnaj vůbec dokončil.



Musel u toho totiž extrémně trpět. Nad tím se dost dobře jásat nedá a všechna ta superlativní pojmenování jeho výkonu obrací proti těm, kdo je použili, zásadní otázku: Co jste jimi chtěli říci?

„Tříštivá otevřená zlomenina v horní i dolní části holenní a lýtkové kosti (napravena vložením výztuhy). Další poranění kostí nohy a kotníku (sceleno šrouby a čepy). Roztrhaná vlákna svalů a měkkých tkání nohy s následnými otoky (léčeno řezy chirurgickým nožem).“

To je stručný přepis širšího výkladu Anishe Mahajana, hlavního lékaře nemocnice Harbor kalifornské univerzity UCLA, kam byl Woods převezen 23. února 2021 po autonehodě v Los Angeles, před níž takřka dvojnásobně překročil povolenou rychlost.

Organismus zahájil hojení tak, že lékaři zavrhli amputaci. Pak kolečkové křeslo, berle, rehabilitace. A golfové hole v ruce, jen vstoje na odpališti. V prosinci účast na exhibičním turnaji dvojic PNC Championship (se synem Charliem) v Orlandu na Floridě. Pořadatelé Woodsovi povolili užívat k pohybu vozík, což vyvolalo opatrné otázky, jak je to s regulérností. Golf si potrpí na férovost.

Nic takového nepřicházelo na Masters v úvahu, to je turnaj jiného kalibru, svázaný pravidly a nepřekročitelnými zvyklostmi. Navíc patří do série PGA Tour a také ta má své regule.

Den před čtvrtečním startem Woods oznámil: Ano, hraju. Postavil před sebe úkol vypořádat se s konkurencí, hřištěm a… vlastním tělem. Zatímco dříve mu špičkově trénovaný nástroj k dosahování úspěchů sloužil, tentokrát se připojil k jeho soupeřům.

Opravdu přijel vyhrát

Muž, jenž v době největší slávy vyvolal situaci, kdy se golfové prostředí vyrovnávalo s volbou, zda „jeden hráč může být větší než hra samotná“, Masters absolvoval bez úlevy. Dokázal, že je to možné i ve stavu „zdravotní neschopnosti“. Beze všeho si můžeme vypůjčit lékařský termín omlouvající zaměstnance z výkonu práce. Přivede nás k bodu, kdy se můžeme zamyslet nad tím, proč Woods sebezničující misi do Augusty v Georgii letos podnikl.

„Nikdy se nevzdávejte a jděte za svými sny. Já bojuju každý den, každý den tady je novou výzvou,“ řekl, když měl všechno za sebou. Byla to naučená slova,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud