Karel Häring
12. března 2012 • 09:44

O 276 gólech páru Messi-Ronaldo a znovuzrozeném Zemanovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

PĚT VĚCÍ, KTERÉ JSME SE ZA VÍKEND NAUČILI. Že střelecké souboje Lionela Messiho a Cristiana Ronalda patří k ozdobám fotbalové historie. Že jedna chyba může přijít až na 900 milionů korun a že Liberec je mistr gólů v 90. minutě.



Messi a Ronaldo: k nezastavení, k nezaplacení
I když už to zavání stereotypem, nuda to rozhodně není. Lionel Messi a Cristiano Ronaldo o víkendu rozšířili svá střelecká konta o dva zásahy.
Hvězdě Barcelony už chybí pouze pět branek k překonání historického klubového rekordu Cesara Rodrigueze (235 gólů), neméně úžasná je však její bilance v soutěžních duelech za Barcelonu od sezony 2009/2010. Ve 151 utkáních nastřílel 150 gólů.

A Cristiano Ronaldo na tom není z pohledu gólového průměru o moc hůř. Ve 127 střetnutích za Real se trefil 126x! Oba gólostroje „soutěží“ i na jiné úrovni. Infostrada Sport, společnost zabývající se statistikami, dokonce na Twitteru založila dva účty: @Cristianostats a @Messistats. Kdo má víc „followerů“? Zatím jednoznačně Argentinec, přes 52 tisíc oproti 3300 Ronaldovým, ovšem v prvním případě začala firma se zveřejňováním mnohem dřív.

Každopádně máme možnost sledovat nevídaný souboj dvou géniů. Jak prohlásil trenér Pep Guardiola, je mu ctí, že může pracovat s hráčem jako Messim. My ostatní si můžeme užívat jejich, kdy padá jeden historický rekord za druhým. Pro fotbal je tahle dvojice k nezaplacení.

Cristiano Ronaldo pokutové kopy proměňuje, Messi v poslední době zahazujeFoto ČTK

Chyba za 870 milionů?
A je to tady opět. Před dvěma týdny se oživily debaty o zavedení systému, který by dokázal sudím pomoct při rozhodování, zda míč přešel celým objemem za čáru nebo ne. FIFA nyní vybírá ze dvou systémů a ten, který zvolí, by měl fungovat už na MS 2014. V Premier League tak dlouho možná čekat nebudou. Víkendový duel mezi Boltonem a QPR znovu zintenzívnil volání po  pokroku.Hlavička hostujícího hráče Clinta Hill skončila (ještě za stavu 0:0) evidentně za čárou, jenže asistent sudího nic nesignalizoval a gól neplatil. „Jezdci“ prohráli důležitý souboj o záchranu 1:2, čímž klesli do sestupového pásma.

Bylo by krutou ironií, kdyby tato ztráta rozhodla o jejich pádu do Championship. Podle odhadů by totiž QPR přišel sestup na nějakých 870 milionů korun.

Snad už i Sepp Blatter, šéf FIFA, pochopil, že pokrok je nutný, byť přichází se zpožděním.

Fotbal se mění – Zeman zůstává
Velký comeback zažívá český trenér Zdeněk Zeman. S týmem Pescary bojuje o postup do italské Serie A. Po víkendu se dokonce dostal do čela tabulky o dva body před AC Turín, který však dnes večer dohrává duel s Veronou.

Zeman, o němž se v uplynulých týdnech mluvilo v souvislosti s Interem Milán, se ani v Pescaře nezměnil a k úspěchu jde svou typickou cestou – drtivou ofenzivou. Ve 30 zápasech nastřílel jeho celek 61 branek – 2,1 na zápas. S tímto číslem nemá konkurenci nejen ve druhé nejvyšší soutěži, ale ani v porovnání se Serii A, kde je nejproduktivnějším týmem AC Milán s průměrem rovné dva góly na zápas.

Forza Zeman!

Zděněk ZemanFoto Pavel Mazáč SPORT

Plzeň nezvládá pohárové týdny
Nejvyšší domácí porážka Viktorie od jara 2008 (s Baníkem 0:4) podtrhla, jak velké problémy dělají Plzni, tzv. pohárové týdny. Na podzim to byla pro západočeský klub skvělá zkušenost, která mu vynesla téměř tři sta milionů korun, zvýšila cenu hráčů, ale pro výsledky v probíhajícím ročníku Gambrinus ligy je to noční můra.

Z dvaceti odehraných kol v tomto ročníku měla Viktoria jen osmkrát možnost nastoupit do ligového duelu bez utkání evropského či domácího poháru vloženém v týdnu (nepočítá se reprezentace), kdy se tedy mohla plně soustředit na zápas. Její bilance z těchto střetnutí je 7 výher, 1 remíza (úspěšnost 92 procent). Naopak, když neměla čas na odpočinek, vyhrála jen čtyřikrát, třikrát remizovala a pětkrát prohrála, což je mizerná úspěšnost 44%. S ní by se pohybovala v tabulce okolo 10. místa.

Úspěšná pohárová sezona ji možná připraví o nadcházející ročník v Evropě...

Liberec – mistr závěrů
I když jsou dvě branky v nastaveném čase, kterým Liberec otočil sobotní duel s Mladou Boleslaví (2:1), málo vídaným kouskem, v podání Slovanu nejde až o tak velký šok. Nestalo se v této sezoně poprvé, kdy Severočeši rozhodli o své výhře v úplném závěru. Na podzim zařídil tři body s Ostravou Nezmar trefou z 90. minuty, totéž se povedlo Rabušicovi na Slovácku (2:1).

Stejný hráč už předtím zajistil v 83. minutě Liberci výhru v Příbrami (3:2). Slovan nastřílel v poslední čtvrthodinách svých zápasů 10 gólů z celkových 45, jen Plzeň a Jablonec se ve finiši prosazovaly častěji (11), jenže na rozdíl od Štajnera a spol. však nebyly jejich trefy tak bodově výnosné jako v případě dvojnásobného českého mistra.

Liberečtí fotbalisté slaví výhru 2:1 nad Mladou BoleslavíFoto Jaroslav Legner (Sport)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud