Karel Häring
16. dubna 2012 • 10:30

O zaostalém fotbale i potomcích Dukly v Příbrami

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

PĚT VĚCÍ, KTERÉ JSME SE NAUČILI O VÍKENDU | Jak Andy Carroll „vyhodil“ ředitele a zachránil „krále Kennyho“, i o tom, proč mohou být fanoušci Manchesteru City na Carlose Téveze po jeho hattricku ještě naštvanější než předtím.



Gólový duch zase řádil

Kontroverzní gól-negól na 2:0 (v Anglii pro to mají hezký výraz Ghost goal), který zřejmě rozhodl semifinále Anglického poháru mezi Chelsea a Tottenhamem (5:1) ve prospěch „blues“, zvýraznil několik momentů:

1. Je ostuda fotbalu, v němž se točí miliardy, že ještě v roce 2012, v éře „jestřábího oka“ a jiných vymožeností, se řeší, jestli míč přešel za čáru nebo ne. Kdy skončí tahle zaostalost?

2. Rozhodčí Martin Atkinson má „koule“ a omluvil se trenéru „spurs“ Harrymu Redknappovi.

3. Redknapp může svým vystupováním sloužit jako příklad pro ostatní: „Sudí chyboval, ale neudělal to schválně.“

4. I Chelsea už má svůj gól-negól, proti kterému tak protestovala v semifinále Ligy mistrů v Liverpoolu (0:1) v květnu 2005. Kolik z hráčů „blues“ si na to vzpomnělo?

Jak Carroll svrhl ředitele, ale zachránil krále

Nebyl to jednoduchý týden pro útočníka Liverpoolu. Několik dní před semifinále FA Cupu s Evertonem majitelé klubu ukončili spolupráci s ředitelem Damienem Comollim.

Hlavním důvodem byly vysoké částky za přestupy, které se zatím nevyplácejí: Právě Andy Carroll, jenž vyšel na rekordních 35 milionů liber, je ukázkovým příkladem.

Začne se Andy Carroll Liverpoolu konečně vyplácet? Začne se Andy Carroll Liverpoolu konečně vyplácet?Foto Profimedia.cz

I druhý muž stojící za jeho příchodem – Kenny Dalglish – je pod tlakem, jenže rodák z Newcastlu v sobotu svým rozhodujícím gólem (2:1) možná zachránil „Krále Kennyho“ od Comolliho osudu.

Byla to jeho teprve desátá branka v červeném dresu za patnáct měsíců a rozhodně nejhodnotnější. Za postup do finále vyinkasuje klub od anglické asociace 900 tisíc liber.

Tak už jen 34 podobně důležitých gólů a z Carrolla nakonec bude dobrá investice...

Další důvod, proč se zlobit na Téveze

Při popisu výborných výkonů se ve fotbale používá slovo koncert. V případě argentinského dua Tévez - Agüero šlo spíš o mimořádné taneční číslo.

V sobotu zničil Manchester City Norwich na jeho hřišti 6:1, první z nich se trefil třikrát, druhý dvakrát. Jejich spolupráce připomínala skvěle secvičené číslo. „Poprvé ve svém životě jsem si užil pohled na dva tančící muže,“ napsal vtipně Andrew Dillon v The Sun.

Tévez zničil nováčka z Norwiche hattrickem Tévez zničil nováčka z Norwiche hattrickemFoto EPA

Argentinské hvězdy vedle sebe nastoupily v lize teprve potřetí v ročníku a v těchto zápasech vyprodukovaly celkem jedenáct gólů (Agüero 7, Tévez 4)!

Ovšem být fanouškem City, nevím, jestli bych se měl z Tévezova návratu radovat, nebo být na něj ještě naštvanější.

Kdyby pět měsíců netrucoval a netrénoval v Argentině golf (výrazně se zlepšil, což ukázal imitací odpalu po dovršení hattricku...), téměř jistě by se teď „citizens“ dívali na United z prvního místa.

Dárek k výročí: penalta

Jsou to ve Španělsku nekonečné diskuse: komu rozhodčí pomáhají víc: Barceloně, nebo Realu Madrid? Deník Mundo Deportivo (probarcelonský) před víkendem věnoval dvoustranu k ročnímu výročí od chvíle, kdy byla proti „bílému baletu“ nařízena penalta. Článek nazval jízlivě „Feliz cumpleaňos, Madrid“, tedy „všechno nejlepší, Madride.“

Rozhodčí Montero si to vzal v sobotu k srdci a další dárek nepřidal, protože odpískal proti Realu penaltu. Favorit i tak duel s Gijónem zvládl a vyhrál 3:1. Barcelona zvítězila v Levante 2:1, obrat dokonal Messi z kontroverzní penalty po faulu na Cuencu. Dárek i bez narozenin.

Otázka, komu připískávají víc, tak zůstává bez odpovědi a vlastně jsme se v tomto směru přes víkend nic nenaučili.

Vavruškovi vojáci vystříleli rekord

Když jsme po podzimní části hodnotili v rámci ankety redaktorů Sportu Gambrinus ligu, vybral jsem za nejlepšího trenéra Davida Vavrušku. A téměř jistě to udělám znovu i po skončení soutěže.

S klubem, který svým defenzivním stylem v minulé sezoně prznil fotbal, hraje atraktivně, což dokládá i remíza 4:4 v Olomouci. Prý si z toho dělá legraci i majitel klubu Jaroslav Starka, když říká, že útočí jako Rusové za války. Aby ne, když ligový fotbal přišel k Litavce stěhováním Dukly.

Každopádně Příbram letos přepisuje svou historii: poprvé vyhrála na Spartě a zároveň už teď, pět kol před koncem vytvořila svůj střelecký rekord.

Na kontě má 42 gólů, což je o dva více než za celý (dosud nejlepší) ročník 2000/2001. Kouč Příbrami na startu sezony říkal, že jako první se vždycky „pos…“ trenér. On si ještě spodní prádlo neušpinil...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud