Karel Häring
25. května 2014 • 18:03

Ancelottiho klidná síla vítězí. Tenhle titul nemusí být poslední

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pohled na seznam úspěchů Carla Ancelottiho bere dech. Na kontě má tři ligové tituly, po jednom s AC Milán, Chelsea a Paris St. Germain. Třikrát uspěl se svými týmy v národních pohárech (AC, Chelsea, Real), dvakrát v domácích Superpohárech, stejně jako v těch evropských.



Každopádně nejvýznamnější hodnotou v jeho CV jsou tři triumfy v Lize mistrů. Legendární kouč Liverpoolu Bob Paisley už od sobotního večera není jediným mužem v historii fotbalu, který třikrát slavil v této soutěži.

Oba jsou si v některých věcech podobní. Ani jeden z nich nebyl (a není) mužem velkých slov. Ancelotti na sebe nestrhává pozornost za každou cenu, nehledá mezi ostatními nepřítele. Po jeho příchodu se situace v Realu, rozbouřená vnitřními spory během posledního roku působení Josého Mourinha, uklidnila.

Hvězdy se znovu začaly koncentrovat hlavně na fotbal. Svou klidnou silou si kouč velmi rychle získal tým, ostatně jako v předchozích štacích. Rozvahu a zkušenosti prokázal i v lisabonském finále. Už před ním připomínal, jak je důležité zachovat chladnou hlavu. A potvrdil to.

Real Madrid vyhrál ve finále Ligy mistrů nad Atlétikem Madrid 4:1 po prodloužení
Real Madrid vyhrál ve finále Ligy mistrů nad Atlétikem Madrid 4:1 po prodloužení

Jeho Real rozhodně nepředvedl skvělou partii. První poločas hrál pomalu a nepřesně. Ve druhém marně dobýval neprostupnou defenzivu Atlétika. Ale nezmatkoval. Po hodině hry provedl dvojité střídání (Marcelo za Coentraa a Isco za Khediru) a především první jmenovaný patřil k nejlepším.

Naopak kouč „Rojiblancos“ Diego Simeone udělal chybu – a sám ji přiznal. Riskantním zařazením a následným rychlým stažením Diega Costy si hned v deváté minutě vyplýtval jedno střídání, jenž pak v závěru chybělo, když se Juanfran po jednom souboji zranil a dohrával s velkým sebezapřením.

To jsou detaily, o kterých oba trenéři mluvili před utkáním. Ano, Real měl v štěstí, ale šel si pro něj a dočkal se. I díky Ancelottiho rozvaze, kterou umí přenést na hráče.

Paisley teď má ve svém Klubu výjimečných první společnost, ale je pravděpodobné, že než čtyřiapadesátiletý Ital ukončí kariéru, bude v ní zase sám. Ale už ne coby rekordman.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud