Karel Häring
2. listopadu 2014 • 00:21

Výměna rolí. Plzeň použila jarní zbraně Sparty a zaslouženě slavila

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vraťme se do března letošního roku. Na Letnou přijela Plzeň, která měla za sebou ostrý start do jarní části, napěchovaný zápasy Evropské ligy a úspěchem se Šachtarem. Jenže svou bitvu o naději – ztrácela pět bodů – absolutně nezvládla. Chybělo jí nasazení, postrádala důraz, vůli po vítězství a nechávala se přehrát v záložní řadě. Prostě si přišla zahrát fotbal, na což logicky doplatila. O sedm měsíců později si oba kluby situaci kompletně prohodily.



Byla to Viktoria, jejíž hráči jezdili po zadku (doslova) a šli tvrdě za jediným cílem. Obrana Letenské k ničemu nepustila, záložní řada byla mnohem pohyblivější a dravější, než ta sparťanská, takže získávala většinu míčů.

A položila tím základ pro převahu. Na hrotu odvedl důležitou práci Jan Holenda, jeden z vydařených tahů trenér Miroslava Koubka. Viktoria si v případě potřeby pomáhala dlouhými míči, čímž snižovala riziko napadání rozehrávky a hrozby ztráty míče. Bývalý forvard Sparty často balon podržel.

V předchozích čtyřech sezonách při soubojích těchto soupeřů platilo, že kdo skóroval jako první, zvítězil. Pravidlo platilo i tentokrát. Letenští nebyli schopni zareagovat (ani dřívějším střídáním) a jakkoliv se výrazněji vrátit do hry.

Sparta se dostala do složité situace. Ztrácí čtyři body a v náročném podzimu ji čeká ještě osm soutěžních zápasů (tři v lize, tři v Evropské lize a dva v domácím poháru). Síly ubývají, čímž narůstá riziko dalších ztrát.

Zasloužený triumf Viktorie o titulu pochopitelně nerozhodl, ale Letenské vyvedl z klidu a Plzni ještě zvýšil sebevědomí. A to je velká zbraň. Stejná, s níž Sparta v minulé dokráčela až na vrchol.

Tohle se Spartě nepovedlo, Roman Bednář i obránce Costa to dobře vědí. Letenští prohráli v Plzni 0:2.
Tohle se Spartě nepovedlo, Roman Bednář i obránce Costa to dobře vědí. Letenští prohráli v Plzni 0:2.

KOMPLETNÍ SESTŘIH: Plzeň - Sparta 2:0
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud