Karel Häring
21. května 2015 • 13:24

V Plzni nahradili nenahraditelné. Ale bez P+P je čeká další krok

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Známý český technik a inženýr Pavel Pavel před lety přišel na to, jak „rozhýbat“ sochy moai na Velikonočním ostrově. V Plzni se proslavilo jiné spojení Pavel - Pavel. Vrba s Horváthem mají zásadní podíl na tom, že se mašina Viktorie rozjela k úspěchům.



Ovšem první z nich už je rok a půl u národního týmu, ten druhý odehrál v sezoně jen 144 minut. Nejméně ze všech hráčů v poli, kteří v průběhu ligového ročníku nastoupili za Plzeň. Navzdory odchodům svých „inženýrů“ se Viktoria nezastavila a jde dál. Slaví třetí titul v posledních pěti letech. Do jisté míry nečekaný, protože všeobecně se očekávalo, že s koncem P+P se západočeský klub vytratí z čelních pozic.

V úvodu ročníku to nevypadalo dobře. Po třetím kole se kvůli vyřazení z Evropské ligy pakoval Dušan Uhrin mladší. Nahradil jej Miroslav Koubek. Co zmíněná výměna ukázala? Že sice vedení neoplývá velkou dávkou trpělivosti, nicméně nadcházející týdny potvrdily, že se Adolfu Šádkovi a spol. podařilo vybudovat silný a stabilní klub, který nepadá s jedním mužem.

Koubek převzal zkušený kádr, jehož jádro sice pozvolna stárne, ale zároveň byl oživen mladšími záložníky typu Ondřej Vaněk či Patrik Hrošovský.

Neumírá na krásu

V úvodních měsících svého angažmá se nový kouč zaměřil na vylepšení obrany, na jaře pak ofenzivu. Ovšem, i když padalo víc branek, už to není tak přirozeně krásná Viktoria. Je upracovanější, na druhou stranu ne tak lehkovážná. Neumírá na krásu, neztrácí zbytečně body.

I proto v případě, že ze zbývajících dvou kol získá minimálně bod, překoná dosavadní klubové maximum Plzně z první mistrovské sezony (69). Pokud neinkasuje víc než jeden gól, rovněž vytvoří svůj rekord (dosud 21). A dvacet dva výher v sezoně ještě nikdy neuhrála.

Není to náhoda. Je to kombinace vyzrálosti týmu, silného charakteru i speciální motivace, což nejlépe dokumentovalo heslo neoficiální korunovace „Titul pro Čišu“. Přispěl k tomu i precizní Koubek, ačkoliv v kabině prý není tak oblíbený, jako byl například Vrba.

Titul Plzně pro Čišovského. Obránce bojující s nemocí přišel na pódium
Video se připravuje ...

Pohnout sochou

První místo si Viktoria zasloužila. Dominuje většině statistik: bilance doma, venku, v tabulce prvních i druhých poločasů či v počtu nastřílených branek. A také nejvyšší průměrnou návštěvou.

Matné stopy na lesku zanechávají kontroverzní momenty. Generální manažer Adolf Šádek tvrdí, že ke sporným situacím dochází všude. Jenže v utkáních Viktorie se opakovaly příliš často. A většinou, s výjimkou utkání na Dukle, v její prospěch. I proto už její úspěch mnohem víc rozděluje než ten historicky první. Plzeň má své fanoušky i roste skupina odpůrců. V tomto se dostává na úroveň Sparty.

Z finančního hlediska by se jí mohla přiblížit, pokud by postoupila do Ligy mistrů a vyinkasovala minimálně 380 milionů korun. To je její hlavní úkol, což připomněl i majitel Tomáš Paclík.

Bude to velmi těžké, byť dvanáct výher v řadě v předchozích kvalifikacích LM svádí k dojmu, že ne. Jenže to bylo na české poměry výjimečné tažení. Viktoria vynechala rok na mezinárodní scéně a nevíme, jak na tom je. Pro tuto úroveň potřebuje zrychlit hru i kombinaci. Obnovit nebezpečí z křídelních prostorů. Co stačí na Slovácko, nemusí fungovat proti Malmö.

A už to bude muset jít bez Pavla a Pavla. První krok se povedl. Druhý bude ještě těžší. Jako pohnout sochou.

Koubek: Titul bych vyměnil za zdraví pro Mariána!
Video se připravuje ...

Horváth: Věřím, že to Maríán zvládne. Budeme mu fandit
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud