Karel Häring
11. července 2016 • 00:18

Ronaldova cesta z pekla do ráje aneb Nejtěžší zkouška CR7

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Portugalští hráči hopsají u své střídačky a do vzduchu vyhazují trenéra Fernanda Santose. Stade de France zní radost vítězů, nových mistrů Evropy, a z reproduktorů píseň Paradise od Coldplay. Ano, přesně tam se Portugalci nacházejí – v ráji.



A ze všech nejvíc Cristiano Ronaldo . Nebyl hlavní postavou, v tom smyslu, jak ho známe. Rozborka soupeřovy obrany? Jedna střela za druhou? Rozhodující gól? Třikrát ne. Pro něj zápas skončil ve 25. minutě, když vzteky mrsknul kapitánskou páskou. Věděl, že po tvrdém zákroku Dimitriho Payeta nemůže pokračovat.

Muž, který je zvyklý nést hlavní zodpovědnost tak musel spoléhat na své parťáky na hřišti. V tu chvíli jim věřil málokdo, protože bez značky CR7 by se tento tým tak daleko nedostal. Jenže semknutí předvedli velmi organizovaný a disciplinovaný výkon. Rvali se, přežili tyč v poslední minutě základní hrací doby.

Na prodloužení je přišel povzbudit i s ortézou na koleně a kulhající Ronaldo. Spoluhráče povzbuzoval, hecoval. A pořád měl v očích slzy. Stále to bral jako nespravedlivou ránu osudu. Ale ten to možná tak chtěl, aby jej podrobil těžší zkoušce, než je zdolávání soupeřova bloku...

Ronaldo po převzetí trofeje
Ronaldo po převzetí trofeje

Když Éder vstřelil ve 109. minutě gól, zpočátku se Ronaldo radoval osamoceně. Ale pak se z něj stal trenér, pobíhal vedle Santose, burcoval ostatní, radil. A nakonec znovu nezadržel slzy. Teď už radosti.

Portugalsko před dvanácti lety prohrálo ve finále doma s Řeckem. Už před finále si v jedenáctimilionové zemi dělalo srandu, že „řeckou“ cestou došli do boje o zlato. Ukořistili ho, ačkoliv v základní hrací době vyhráli jen jednou.

I tady se tedy kruh uzavřel. Vlastně ne, to až poté, co Nani přinesl Ronaldovi zpět pásku a nasadil mu ji. Kapitán si pak došel pro pohár, se kterým ochotně pózoval. V jeho mimořádné kariéře scházela trofej z velké reprezentační akce. Už ji má. Než se jí dočkal, musel hodně trpět. Ale teď už si ji hýčká v ráji.

Jestli si Portugalsko za předváděné výkony možná titul nezasloužilo (bráno klasickými měřítky), tak Ronaldo ano.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud