Klára Křížová
4. prosince 2018 • 18:24

Kolem Nového roku bude Ester lepší. Zranění vás ovlivní nejvíc na startu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Body ve všech třech závodech! To je pro Ester Ledeckou určitě úspěch. Největší radost má asi z desátého místa ve sjezdu, ale určitě i pro její psychiku je fajn vědět, že dokáže mezi těmi holkami být. A všechny tři závody se jí podařily v TOP 30.



Podle toho, jak jsem závody sledovala, mi přišlo, že v pátek byla horší viditelnost. A tam se hodně ukáže, kolik toho má kdo naježděného, jak si je na lyžích jistý. To byl asi největší rozdíl mezi jejím pátečním a sobotním nasazením.

V sobotu už měla čtyřikrát projetou trať, to je pro ni další plus. Sama několikrát zmiňovala, že oproti ostatním má tréninkové manko kvůli snowboardu a dalším věcem. Takže ona se každou jízdou snaží na holky dotáhnout. A i proto pro ni byla ta sobota lepší.

Co se týče nedělního super-G, Ester zmiňovala, že má po operaci ruky. A to si myslím, že hrálo velkou roli. Protože při super-G v Lake Louise je potřeba na startu opravdu hodně získat, je tam rovinka na dvě brány a jestli se ještě nedokáže tak odpíchnout, tak pak nabírá velkou ztrátu. Ale je to můj pocit, nevím, jak to bylo doopravdy. Fakt ale je, že když není ruka stoprocentní, dost to ovlivní. Navíc super-G v Lake Louise je hodně rychlé a dost technicky náročné.

Takové zranění ruky, jako měla Ester, bývá docela časté, teď se třeba před sezonou zranili Aksel Lund Svindal nebo Felix Neureuther, kteří jsou po operaci palce. To se holt stává. A ovlivní to nejvíc na startu, kde se člověk nemůžu tolik odrazit. V jízdě samotné, když dokážete hůlku držet, tak už to až tak moc znát není. Ale samozřejmě na základě toho, jak moc pevně držíte hůlky, máte i stabilitu trupu. Mně se to naštěstí nikdy nestalo.

Ester se snaží, co může, ale týdenní výpadek takto těsně před startem sezony se vždycky projeví docela dost. Vail, kde byla na operaci, je navíc dost vysoko a to si myslím, že taky hrálo roli. Jakýkoliv takový zásah v nadmořské výšce a těsně před sezonou se může na fyzičce podepsat, tělo se s tím vypořádává hůř, hlavně při rekonvalescenci. Tělo je naběhnuté na nějaký rychlý režim a najednou ho zpomalíte. Takže mu chvíli trvá, než se z toho zbrchá. Ale Ester je zkušený sportovec, takže myslím, že se s tím vypořádala docela rychle.

I proto myslím, že se jí brzo začne dařit. Nevím sice, kolik toho v létě stihla natrénovat, ale určitě do Vánoc, Nového roku se s tím nasazením, které teď zase má, bude ještě sžívat. Přeci jen je hodně závodů v lyžařském svěťáku, do toho má snowboard. Ale kolem Nového roku se to podle mě přehoupne a bude na tom s holkama nastejno. Platí, že čím víc kilometrů má závodník naježděných, tím líp si zvyká i na tu rychlost a je v tom mnohem jistější. Což si myslím, že je momentálně její největší manko. V té rychlosti musíte mnohem rychleji reagovat a to natrénujete jenom tím, že najezdíte ty kilometry.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud