Luboš Brabec
Premium
9. ledna 2019 • 20:00

Evropský hokej užší led přežije. Ale ztratí něco ze své identity

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už za tři roky by se mistrovství světa v hokeji i olympijský turnaj by mohly hrát na užším kluzišti, ačkoli je nepořádá Kanada ani USA. Nápad o víkendu prezentoval šéf IIHF René Fasel. (Více čtěte ZDE>>>) Podle jeho slov by bylo ideální, pokud by se šampionáty trvale hrály na rozměrech ledu podle vzoru NHL, a časem by novinku mohly přebrat i ligové soutěže. Nabízejí se minimálně dvě otázky: Proč zrovna teď? A proč vůbec?



Nic netrvá věčně, ani ve sportu. A na každou změnu si zvykneme. Však i Martina Návratilová pamatuje časy, kdy se US Open i Australian Open hrály na travnatých kurtech. První olympiádou, kde basketbalisté byli oceňováni třemi body za koš ze vzdálenosti větší než 6,75 metru, se stal až Soul 1988. Fotbaloví obránci ještě počátkem 90. let každou složitější situaci řešili tím, že poslali brankáři malou domů do náruče, a za vítězství se udělovaly jenom dva body.

I evropský hokej (nebo přesněji: hokej pod křídly IIHF) se měnil. Až na mistrovství světa v roce 1992 se o titulu rozhodovalo vyřazovacím způsobem; do té doby se hrály různé varianty systému každého s každým a zápasy o všechno chyběly. Play off se v domácí lize trvale usadilo pouze o šest let dřív – a zároveň o 68 let později než v NHL.

Mělo by tedy zúžení kluziště o cca 4,5 metru (přibližně o šestinu) po kanadském vzoru budit vášně? Ano i ne. Evropský hokej si případně zvykne i na tuto novinku, stejně jako v průběhu let akceptoval desítky více či méně výrazných úprav. Několik věcí je ale zarážejících.

Tou první je fakt, že Fasel svoji ideu prezentuje bez toho, že by prošla zásadnější debatou i jinde než na mítincích IIHF. Nemám pocit, že by mezi hokejisty, trenéry a hlavně fanoušky v Evropě existovala silná poptávka po zúžení ledu. Fasel argumentuje

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud