Lukáš Tomek
10. října 2018 • 09:00

Bez Pelty se Berbr utrhnul ze řetězu, Malík a Chovanec jsou jen stafáž

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ LUKÁŠE TOMKA | Co všechno znamenalo loňské zatčení a obvinění Miroslava Pelty pro český fotbal? Někoho možná napadnou slova jako problémy s dotacemi či rána pro důvěryhodnost. Ten největší dopad ale fotbal řeší až nyní. Po Peltově vynuceném odchodu do ústraní nekontrolovatelně vzrostla moc Romana Berbra nad nejpopulárnějším českým sportem.



Kontroverzní funkcionář a bývalý agent Státní bezpečnosti se opojen mocí pasoval do role Viktora Čističe z filmu Brutální Nikita. A v poslední době se na Strahově ať už přímo, nebo nepřímo, zbavuje posledních zbytků „peltovské“ opozice. FAČR se fakticky stává jeho firmou, v níž tvrdě rozhoduje o všem podstatném. Reprezentačním trenérem počínaje, složením komise rozhodčích konče.

Miroslav Pelta přitom v minulosti i veřejně nejednou říkal: „Roman Berbr je složitý člověk. Známe se dlouho, držím ho teď na řetězu, aby něco neprovedl.“ Znělo to jako bonmot, nyní všem dochází, že to byla tvrdá realita všedních dnů. A na Peltu mnozí vzpomínají se slzou v oku.

Jablonecký šíbr měl sice daleko k ideálu Mirka Dušína. Nicméně když se zpětně podíváte na jeho působení v čele FAČR, nemůžete mu upřít, že Berbrův destruktivní vliv na fotbal zásadně tlumil. Proč si to mohl dovolit? Stáli za ním sponzoři, nemalá část hnutí a svého času i vlivní politici. A také na sebe s Berbrem leccos vědí...

Když si například vezmete, jak Pelta proti Berbrově vůli vysekal před dvěma roky z listiny sudích známé řezníky v čele s Michalem Patákem a instaloval do čela komise rozhodčích cizince bez silných vazeb v českém fotbale, dojde vám, že to byl majstrštyk a „hrdinský čin.“

Peltovo obvinění v dotační kauze pak z tohoto pohledu bylo pro Berbra skvělá zpráva. Ztratil totiž v rámci asociace jediného soupeře, který také patří do supertěžké váhy. Současný předseda FAČR Martin Malík pak působí ve srovnání s Peltou až legračně. Muší váha, která Berbrovi splní, co mu na očích vidí a ještě se to snaží okolí prodat jako skvělý nápad či nevyhnutelný krok.

Místopředseda FAČR Roman Berbr? Podle deníku Sport nový lídr žebříčku TOP 50 nejmocnějších v českém fotbale
Místopředseda FAČR Roman Berbr? Podle deníku Sport nový lídr žebříčku TOP 50 nejmocnějších v českém fotbale

Pokud někdo doufal, že bude Malík schopný alespoň zčásti plnit ve vztahu se svým místopředsedou Peltovu roli, musí být bezmezně zklamán. Malík se pro Berbra stal především vítaným štítem při jednání s partnery, kteří by se mohli trochu ošívat nad tím, že mají mluvit jen s funkcionářem se špatnou pověstí.

Předseda FAČR sice zpočátku vystupoval v roli jakéhosi mediátora mezi oběma tábory. Velmi brzy ale podlehl tlaku muže, jehož kancelář na Strahově sousedí s tou jeho. A pokud se funkce dřív nebo později nechtěl vzdát, neměl svým způsobem na vybranou. Ve fotbalovém hnutí totiž nemá žádnou přímou podporu, odkázán tu je právě na svého šéfa. Nyní proto bez remcání sleduje, jak pod Berbrovým tlakem mizí ze Strahova zbytky lidí, od nichž necítil totální loajalitu.

Berbrova strategie je tu přitom dobře čitelná. Obsadit oddanými poddanými především komise, které se starají o nastavování pravidel. Legislativních, finančních, disciplinárních. Protože proč pravidla a řády porušovat, když jdou ohnout podle přání nepsaného šéfa?

A tak odvolací komisi vede mladý západočeský právník Jan Lego, další muž z Plzně Jan Pauly, který dosud vedl právní úsek FAČR, má nyní povýšit na post generálního sekretáře. Ten v lednu opustí Rudolf Řepka, jenž „shodou náhod“ platil rovněž za Peltova druha.

A pak je tu nejsilovější „ministerstvo“ pod FAČR – komise rozhodčích. Berbr je dlouhodobě posedlý touhou jí ovládat, tady vyrostla jeho moc. A nový šéf Jozef Chovanec mu v tom nijak nebrání. Naopak. V rozpolcené komisi se ani nesnažil stát nad znesvářenými stranami, ale od první chvíle se jasně postavil na tu Berbrovu a tím rozkol okamžitě ještě prohloubil. Posledním dokladem toho je i jeho návrh na odvolání Romana Hrubeše, který pro ligu vydupal ze země video.

Důvod? Prý projekt drhne. V čem konkrétně, když IFAB (Mezinárodní pravidlová federace), která ho supervizoruje, s ním problém neměla? A co pro něj udělal Chovanec jako předseda komise, kromě toho, že ho poslední dobou off rekord pomlouval, kudy chodil? Zhola nic stejně jako celý FAČR.

Jinak právě Chovanec je prototyp člověka, který Berbrovým plánům skvěle vyhovuje. Konformista schopný kdykoliv popřít cokoli, když se mu to vyplatí, muž odborně zcela nevybavený pro svou funkci, kterému je proto třeba trochu pomoci. A on si pomoci nechá…

Otázka nyní je, co bude s českým fotbalem dál, když žádný další Pelta s řetězem v ruce na obzoru není. Myslet si, že delegáti na další volební hromadě prozřou a postaví se proti člověku, který z FAČR dělá svojí soukromou firmu, je nejspíš naivní.

Zajímavé tak bude sledovat, jak na Berbrovo rozpínání zareagují majitelé prvoligových klubů. Ti do fotbalu na rozdíl od kontroverzního bafuňáře ládují často desítky milionů korun, přitom další kótou, kterou Berbrovi zbývá dobýt, může být právě nedávno osamostatněná nejvyšší soutěž. Jeden z důležitých klíčů k ní v podobě ovládnuté komise rozhodčích už fakticky drží v ruce.

Šéf FAČR Malík: Český fotbal není Berbrova show. Ale na většině věcí se shodneme
Video se připravuje ...

Místopředseda FAČR Roman Berbr? Podle deníku Sport nový lídr žebříčku TOP 50 nejmocnějších v českém fotbale
Místopředseda FAČR Roman Berbr? Podle deníku Sport nový lídr žebříčku TOP 50 nejmocnějších v českém fotbale

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud