Marta Eresken
12. prosince 2017 • 17:25

Vzkaz českých házenkářek zní jasně: Umíme, toužíme, dokážeme!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Umíme, toužíme, dokážeme. Tímto heslem se řídí české házenkářky na probíhajícím mistrovství světa v Německu. Mluví se o prvotřídní senzaci, o tom, jak Češky v osmifinále slavně zvítězily nad favorizovaným Rumunskem o jedinou branku pár vteřin před koncem zápasu a postoupily poprvé v historii české házené do čtvrtfinále vrcholné akce.



Překvapení? Ani ne. Jednou to zkrátka přijít muselo! Házenkářský fanoušek, který poslední léta dlouho podceňovanou českou reprezentaci žen sleduje, věděl, že na tento okamžik dojde. Co za jeho uskutečněním vězí?

Jde o dlouholetou práci kompletního národního týmu, vedeným skvěle sestaveným realizačním týmem v čele s trenérem Janem Bašným. Ten dostal od svazu plnou důvěru a za ta léta odvedl s hráčkami pořádný kus poctivé práce.

Ano, většina evropských celků se pyšní špičkovými individualitami, ale co naplat, když vás porazí perfektně fungující, sehraný kolektiv. Nenaděláte nic… Pondělní zápas byl toho příkladem. Rumunsko v čele s nejlepší hráčkou světa Neaguovou zaskočil sourodý celek s neskutečnou bojovností a nefalšovanou touhou vyhrát.

Náhoda to rozhodně není. Už v roce 2012 na evropském šampionátu v Srbsku, kde Češky skončily na 12. místě, na sebe upozornil kvalitními a bojovnými výkony. Od té doby se celá parta vypracovala ještě výš. Progres potvrzovalo také loňské mistrovství Evropy ve Švédsku. Bašného svěřenkyně dokázaly odehrát neskutečně vyrovnaná utkání proti nejlepším týmům kontinentu.

Házenkářky na sebe upozornily a ukázaly se Evropě, začal být o ně zájem. Spousta z nich se vydala na zahraniční angažmá, kde se ještě vypracovaly a nabraly spoustu zkušeností, které teď předávají mladým talentovaným spoluhráčkám v národním týmu. A ty hráčky, které působí v domácí soutěži, což je polovina kádru? U nich je zajímavé mj. to, že jsou studentkami nebo pracujícími, tudíž si na šampionát vybírají dovolenou nebo i neplacené volno. A stejně dají na frak profesionálkám.

Ať už středeční duel proti Nizozemsku dopadne jakkoliv, česká jízda šampionátem je obrovským úspěchem, který v prostředí domácího kolektivního sportu vynikne o to víc při pohledu na trápení reprezentace fotbalové či hokejové. O velkém příslibu do budoucna pro českou házenou nemluvě.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud