Martin Hašek
10. července 2016 • 00:00

Osud Špotákové podává ruku, teď po ní musí sáhnout. Odpovědí bude Rio

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rio de Janeiro. To je odpověď. Je to doslovná připomínka mantry, kterou si po loňském mistrovství světa v Pekingu, kde nepostoupila do užšího finále, vsugerovala oštěpařka Barbora Špotáková. A měla by na to myslet i po evropském šampionátu v Amsterdamu. A ostatní atletičtí olympionici se můžou přidat.




Amsterdamské páté místo brala Špotáková v prvotních emocí jako ťafku, ránu a kudlu do zad. Zřejmě pod vlivem klasického klamu úspěšných sportovců, od kterých ostatní něco očekávají.

„Člověk není slepej nebo hluchej… Když váš někdo považuje za absolutní jistotu na medaili, s tím by měli všichni příště trochu brzdit, to je úplná blbost,“ prohlásila Špotáková po závodě.

A přesně to trefila. Trenéři a funkcionáři si dělají své naděje, protože jde o známku jejich práce. Fanoušci si spřádají své sny, protože se jim líbí česká vlajka na vrcholu. Na to všechno se ale Barbora Špotáková může povznést, protože ona si jede svou vlastní hru. A výsledek z Amsterdamu v ní nemá váhu.

Evropský šampionát v olympijském roce, navzdory tomu, že konkurence špičkových atletů byla o něco kvalitnější než při premiéře před čtyřmi lety, není regulérním vrcholem atletické sezony. Čtyři české medaile jistě mají svou váhu, titul vicemistra Evropy se každému ze stříbrných borců bude v kariéře vyjímat. Ale je třeba žít v realitě. Letošní sezona je o olympiádě v Riu.

Páté místo i výkon znamenaly pro Špotákovou logické zklamání. Mnohem důležitější ale je, co si z Amsterdamu odnese do posledních týdnů olympijské přípravy. Nebýt jarního zranění, kontinentální šampionát by s klidným srdcem vynechala. Do Amsterdamu nevyrazila pro medaili, ale spíš pro kontrolu, jak na tom po problematickém průběhu sezony je.

Výsledek nabízí spoustu otazníků, které však přicházejí v pravou chvíli. Překážkářka Zuzana Hejnová by mohla vyprávět, jak před čtyřmi lety na evropském šampionátu v Helsinkách prožila těžkou deziluzi, aby si pak otočila hlavu a odrazila se tak k olympijské medaili v Londýně a startu do životního období své kariéry. Špotáková má pár týdnů, aby Amsterdam analyzovala. Osud jí podává ruku, teď jen po ní musí sáhnout. Aby na ten opravdu důležitý test v Riu měla své odpovědi připravené.

Světová rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková skončila na mistrovství Evropy v Amsterdamu při obhajobě zlaté medaile pátá výkonem 62,66 metru.
Světová rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková skončila na mistrovství Evropy v Amsterdamu při obhajobě zlaté medaile pátá výkonem 62,66 metru.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud