Martin Hašek
7. září 2021 • 11:58

Covidové Tokio bez viníka? V Pekingu olympijské sny končit nesmí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pánové v oblecích na výkonném výboru Českého olympijského výboru jednali dlouhých sedm hodin, a většinou na neradostné téma covidového letu do Tokia. Ten čas ale nebyl nic proti tvrdé zkušenosti plážové volejbalistky Markéty Nausch Slukové.



„Přes smutek jsem se teď dostala do rozčílení, že jsem to nemohla ukončit, jak jsem si přála. Bylo mi to ukončeno, ukradeno,“ vyprávěla před pár dny v jedno hodně chladné a upršené dejvické dopoledne.

Tenhle smutek, tahle pachuť už k tokijské olympiádě bude vždycky patřit. Podobně jako sladké vzpomínky na krásných jedenáct medailí Krpálka a spol. Čtyři čeští sportovci si své životní sny v Tokiu nemohli splnit. A ani po pondělním zasedání českých vládců nejšťavnatější marketingové značky světa tu není žádný viník, který by činil pokání.

ČOV se drží svého. Žádné pochybení, jen maximální snaha ochránit české sportovce. Která nevyšla. Myslet si o tom může každý to svoje. Je to pryč, ukončené sny už se znovu nevrátí. Zásadní otázka je teď, co dál.

Nechme teď stranou jednání o možných kompenzacích. Když to klapne, kdo by to postiženým sportovcům nepřál.

Část české olympijské výpravy vyrazila v pátek do Tokia vládním speciálem
Část české olympijské výpravy vyrazila v pátek do Tokia vládním speciálem

Jde o to, že za pár měsíců pojede česká výprava plná zimních hvězd na olympiádu do Pekingu. A na obzoru hrozí nepříjemná otázka: Může se covidový horor opakovat tam, kde mají zářit Ester Ledecká, Martina Sáblíková či David Pastrňák?

Šéf ČOV Jiří Kejval mluví o tom, že nulové riziko neexistuje. A má samozřejmě pravdu. Něco se snad ale udělat dá. Jasné je, že jestli do Pekingu zase poletí vládní speciál, roušky na obličejích budou samozřejmostí. Karnevalovou týmovou atmosféru vystřídá tísnivá nejistota.

Sportovci pro Peking teprve vyhlíží očekávaná opatření čínských organizátorů, která mají ještě předčít japonskou důslednost z léta. V Číně pandemie začala a někdejší Říše středu bude proti covidové ostudě bojovat ze všech sil.

New York Times nedávno přišly s nástřelem: pořadatelé v létě upravili areály tak, že sportovci nebudou mít téměř žádný kontakt s rozhodčími, případnými diváky či novináři. Bude to olympiáda v tvrdé bublině. A s citlivým problémem. Nikdo nemůže sportovce nutit k očkování. Neočkovaným ale hrozí likvidační třítýdenní karanténa.

Očkování je sice osvědčený způsob, který lidskému druhu pomáhá zachraňovat životy už přes dvě století. Ale každý má právo na svůj názor. Jen za něj možná teď může narazit do čínské zdi. Je to zajímavý etický problém, jehož vývoj se vyplatí sledovat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud