Martin Molčík
3. ledna 2024 • 20:00

Hraj jako Galvas! Takhle sebevědomé hráče hokej potřebuje vychovávat

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

V 17 letech je nejmladším hráčem národního týmu na MS U20 ve Švédsku. Tomáš Galvas by mohl mít z tak velké akce, jakou je mistrovství světa, svázané ruce. Vůbec tomu tak ale není. Když sledujete, co si mladý obránce s pukem dovolí, je to kolikrát až k neuvěření. Právě hráče s takovým sebevědomím potřebuje český hokej vychovávat.



Za nerozhodného stavu v posledním utkání skupiny se Švýcarskem si vzal Tomáš Galvas puk, objel soupeřova obránce, natlačil se před branku a jeho akci zakončil dorážkou do prázdné branky Jiří Kulich. Kapitán týmu už nebyl v obtížné pozici. Jasně, bylo důležité, že pokračoval v pohybu do branky, ale hlavní podíl na rozdílové trefě měl právě šikovný obránce.

Tahle akce jen podtrhla sebevědomí, se kterým syn bývalého extraligového obránce Lukáše Galvase hraje. Turnaj přitom začal pouze jako náhradník, do sestavy proti Slovensku se trenérskému štábu nevešel. Možná trochu překvapivě.

Od duelu s Norskem už se ale na soupisce pevně zabydlel a trenérům ukazuje, že jeho nominace byla správnou volbou.

Hraje přesně tak, jak by moderní bek měl. Je silný v rozehrávce, kotouče od sebe zbytečně neodhazuje a dokáže podpořit ofenzivu. Pokud malí hokejisté sledují největší juniorskou akci, měli by se zaměřit právě na hráče s číslem 23.

Článek pokračuje pod grafikou

Kdekdo by si řekl, že se svými fyzickými parametry (177 cm, 67 kg) nemůže na mezinárodní scéně uspět. Že ho tvrdě hrající Kanaďané nebo Američané roznesou na kopytech. I mě tahle myšlenka napadla. Galvas ale ukazuje, že výška a váha se dají nahradit jinými prvky. Především výbornou předvídavostí a rychlostí. Velmi mu pomáhá, že pravidelně hraje extraligu, kde se měří s dospělými chlapy, což zmínil i sám.

Pro protihráče je těžké libereckého obránce trefit. Často jim stihne proklouznout nebo se chytře vyhne. K tomu dokáže dát puk rychle od hole. Ale pozor, neznamená to, že ho jenom odpálí. Naopak, do situace už jede připravený a rozhodnutý, komu přihrávku adresuje.

Ke kvalitnímu obránci ale patří především defenzivní hra. Schopnost nepouštět přes sebe soupeřovy útočníky. I to se nejmladšímu z hokejového klanu Galvasů daří.

Pak je tu ještě jeden klíčový aspekt, proč sedmnáctiletý kluk hraje tak dobře. A tím je sebevědomí. Když se bojíte, že uděláte chybu, nebo nevěříte svým dovednostem, nikdy se vám nepodaří naplno ukázat, co v sobě máte. Galvas o sobě ale nepochybuje. Ví, co dokáže, ví, kde jsou jeho přednosti, ale zároveň i na čem musí zapracovat. Ostatně tvrdí to o něm i spoluhráči a trenéři.

S přibývajícím věkem bude talentovaný bek přibírat svalovou hmotu a stane se z něj daleko silnější hráč. Pokud bude vše probíhat jako doposud, čeští fanoušci budou moci jednou v dospělé reprezentaci sledovat obrannou dvojici Tomáš a Jakub Galvas.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud