Michal Koštuřík
10. května 2017 • 18:10

Úkaz Pavel Zavadil: legendou Zbrojovky se stal během pěti let

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Většina hráčů, kteří stráví v jednom klubu celou kariéru, se legendami nestanou. Fotbalovému gladiátorovi Pavlovi Zavadilovi stačilo pouhých pět let k tomu, aby se zařadil k nejslavnějším hráčům novodobé historie Zbrojovky Brno. Je to trošku s podivem, neboť s klubem nedosáhl žádného úspěchu, s jednou výjimkou hrál v každé sezoně o záchranu. Zatímco na mnohé šampiony z roku 1978 si dnes nikdo nevzpomene, Zavadilův odkaz může přežít desetiletí. Opravdu nevšední story rodáka z Hané, bydlištěm v Opavě a minulostí v jiných dvanácti týmech čtyř zemí.



Kdyby po letošní sezoně oznámil konec exreprezentant a odchovanec Zbrojovky Jan Polák, zdaleka to nevzbudí takové vášně. Pokud ohlásí přestup střelec Jakub Řezníček, příznivci to jednoduše pochopí a přijmou. Nebrečeli ani v zimě za Michala Škodu , v té době nejlepšího snajpra ligy. Někteří ho dokonce z klubu vyháněli, označovali za žoldáka.

Zavadilův odchod do Opavy je úplně jiný příběh. Fanoušky „flinty“ vzácně sjednotil do jednoho módu. Cítí lítost a rozčarování nad tím, že originální záložník s charismatem vůdce Brno dobrovolně opouští. Co za tím je, dohadují se a zdráhají se uvěřit tomu, že kapitán najednou vyslyšel volání domova a nedokázal si dál představit dojíždění ze Slezska na jih Moravy. Navíc když se sám v minulosti vyjádřil, že chce pro Zbrojovku pracovat i po ukončení aktivní činnosti. Stejné věty bez mučení pouštěli z úst členové vedení.

Bouřlivák Zavadil! Podívejte se na jeho emotivní duely s rozhodčími i soupeři
Video se připravuje ...

Proč je najednou všechno jinak? Předpokládám, že otevřenou odpověď v těchto dnech nenabídnou trenér Svatopluk Habanec, ani samotný Zavadil či majitel klubu Václav Bartoněk. Jen tihle tři přesně ví, co je za hráčovým rozhodnutím. Kdo trošku vidí dovnitř, není v úplném šoku. Situace nazrála k tomu, aby Zavadil po plodné pětiletce svlékl brněnský dres, který mu slušel. Specifický hráč, který přišel v létě 2012 ze Švédska bez fanfár na dohrání kariéry, se stal za rekordně krátkou dobu symbolem a tváří slavného klubu. To je fakt unikát.

Zavadilovi leželo publikum u nohou, o trenérovi a všech spoluhráčích to však říct nelze. Tajemství vzájemných vztahů si jeden z posledních typických špílmachrů české nejvyšší soutěže vezme do Opavy. Je to v pořádku, za tímto angažmá by neměla zůstat žádná pachuť a spálené mosty. Důstojný rozchod si Zavadil zaslouží. Jeho práce pro Zbrojovku skončila v pravý moment, aby ani jedna strana nemusela později litovat.

O tom, že klub před novou sezonou najde důstojného nástupce nestárnoucího kapitána, si však dovolím pochybovat.

Kapitán Brna Pavel Zavadil si s míčem rozumí
Kapitán Brna Pavel Zavadil si s míčem rozumí

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud