Michal Koštuřík
28. září 2021 • 14:49

Svoboda pro Svobodu. Hokejový Zlín dál trčí v zajetí. Spása v nedohlednu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Veřejnost se „nažrala“. Trenér Robert Svoboda pod tlakem výsledků, výkonů a negativní nálady kolem hokeje ve Zlíně rezignoval. Kdyby to neudělal sám, nejspíš by vedení Beranů ke změně stejně sáhlo. Za den, týden, měsíc…Umím si představit, jak bylo pro něj těžké odejít dobrovolně. Vždy hrdý a sebejistý chlap, který měl svoje neměnné černobílé pravdy a za každým rohem viděl nepřítele, najednou ustoupil. Už nemohl dál. A nikdo ho nepřemlouval.



Transparent s nápisem „Svoboda ven!“, který se objevil na tribuně během posledního domácího duelu s Karlovými Vary (0:3), to bylo i na jeho sebevědomou náturu moc. Cítil to jako podpásovku. Něco, co si nezaslouží. Ve finále sklopil uši a náročnou misi po nedělní porážce v Kladně vzdal. Psychicky vyždímaný.

Neodchází však jako jasný poražený. U mužstva vydržel s několikaměsíční epizodou u juniorky téměř pět let. K dispozici měl horší hráčský materiál než jeho předchůdci Bokroš, Vlach či Stavjaňa. Svobodova éra nebyla neúspěšná. Dvojnásobného extraligového mistra udržel mezi elitou, dvakrát ho přivedl do předkola play off. Ano, to je v současných reáliích sukces. Jakkoliv to zní pro fanoušky bolestně.

Je potřeba akceptovat nepříjemnou realitu. To popudlivý Svoboda často nedokázal. Nebo to neuměl (či nechtěl) dát najevo. V rámci tuhé obrany své práce, svých svěřenců a celého klubu, který ho pro hokej vychoval. Nikdy neskuhral na nekvalitu kádru, hráčům věřil a chránil je. Možná víc, že by se slušelo.   

Na rovinu, pozice a jméno trenéra je asi tak 68. největším problémem klubu. Svoboda rozhodně není důvodem, proč se dlouholetá výkladní skříň Baťova města rozsypala na kousky. Kudrnatý kouč našlapoval po střepech, občas se říznul. Těžko si představit, že by si někdo vedl v jeho nevděčné roli obratněji. Možná v roli sportovního manažera, na tu neměl buňky a čas. Na střídačce, při tréninku a práci s týmem v kabině udělal asi maximum možného. Že to momentálně nestačí na víc, než je poslední místo v tabulce, není primárně Svobodova vina. Jen důsledek stavu, do kterého se kdysi špičkový tuzemský klub dostal. Díky vládě bezvládí.

Když se Berani dostanou finančně na dno a není na provoz, zachraňuje průšvih mimořádnou dotací město. K logické nelibosti mnoha občanů. Takhle to nejde dělat donekonečna. Je potřeba silný vlastník, který bude hokej posunovat dopředu. Ne uměle udržovat na přístrojích, aby jenom přežil. Jenže tahle doba je zjevně v nedohlednu. Žádný Dědek na obzoru.  

Víte vůbec, kdo dnes HC Berany Zlín vede?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud