Michal Kvasnica
20. července 2020 • 17:10

Zapeklitý případ Reiter. Z vysněné posily Baníku během roku nechtěný hráč

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ostravský Rudolf Reiter má namířeno do Zlína, pravděpodobně na hostování s opcí. Svým způsobem jde o překvapení, protože agilní halv je jednou z nejnákladnějších posil Baníku pod vedením bosse Václava Brabce, v klubu se zdržel jen rok. Co za jeho koncem vězí a chovají se Slezané jako velkoklub? Pojďme si to osvětlit.



Leden 2019. Baník na soustředění v Turecku jedná s Bohemians o příchodu Reitera, který je vytouženou posilou trenéra Bohumila Páníka i celého vedení. „Na Rudu Baník nemá, leda za sto milionů,“ vtipkuje tehdejší kouč „klokanů“ Martin Hašek.

A protože zachraňující se Pražané nakonec cenovku opravdu vyšponují tak, že je křídelník v tu chvíli neprodejný, zůstává Reiter i na jaře v Ďolíčku. Zklamaný, ovšem klubem ujištěný, že dostane finanční kompenzaci.

Červen 2019. Ostravští do Vršovic posílají přes sedm milionů korun, což je i na poměry tradiční značky hodně tučná suma. Reiter se vzdává částky, kterou mu Bohemians dluží, a stává se novou posilou FCB.

„Znám ho odmala, stoprocentně nám pomůže,“ raduje se Páník.

„Je to fotbalista jako kráva,“ vysekne svému novému spoluhráči kompliment i bek Martin Fillo, jenž s Reiterem na pravé straně okamžitě vytváří zajímavé duo.

Odchovanec Sparty na hotelu v rakouském Štýrsku i mimo diktafon u kávy upřímně vypráví, jak je rád, že vše skončilo. „Pořád jsem doufal, že to vyjde. Konečně je to za mnou.“

Jakžtakž vychází i ligový podzim. Tým občas klopýtne, ale neustále se drží v elitní šestce, což je zároveň ambicí majitele Brabce. Reiter se sžívá s novým stylem, slušně kooperuje s Fillem.

Svůj první gól střílí až ve dvanáctém kole, ale i díky třem asistencím se neustále drží v základní sestavě. Důvěra pro drahou posilu je pochopitelná, byť individuální čísla se čekají lepší.

Prosinec 2019. Sedmá příčka ani předváděná hra šéfům nevoní, a tak trenér Páník v Ostravě po necelých dvou letech končí. A končí i období výkonnostního hájení dravého rychlíka.

Leden 2020. Na Bazalech začíná úřadovat Luboš Kozel, jehož představa o kombinačním a variabilním fotbale se příliš neslučuje s Reiterovou typologií. Nejde to ani provizorně na beku.

Šušká se o tom, že si ti dva nepadli do noty, což je zřejmé na statistikách (Reiter na jaře nastupuje jen třikrát v základu s bilancí 0+0) i naštvaném obličeji hráče, který sbírá jen minutky a v klubu, kde chtěl svou kariéru naplno rozbalit, vyloženě paběrkuje.

Přednost dostává nový Kozlův kůň Roman Potočný (stejně jako předtím Páníkův kůň Reiter) i všichni další krajní univerzálové v kádru včetně mladého Davida Buchty.

Je jasné, že takhle to dál nešlo.

Z nejdražší posily pro sezonu 2019/20 se stal během jednoho ročníku hráč na okraji nominace a muž, který je najednou na trhu k dispozici pro konkurenční kluby. Přitom jde pořád o toho samého chlapíka, jehož Slezané loni přes půl roku složitě vábili k sobě do kádru.

Kozel jakožto hlava A-týmu na to má svaté právo, ale není to zrovna dobrá vizitka pro management Baníku v čele se sportovním ředitelem Markem Jankulovským. A jelikož klubová legenda funkci před týdnem sama položila, hledání zodpovědného člověka a následné vyvození důsledků za nepovedený transfer by už bylo jen ztrátou času.

Směrem do budoucna je pro Baník – pokud tedy chce být fakt tuzemským velkoklubem – mnohem důležitější minimalizování rizika, aby k dalšímu vyhazování milionů či neefektivní práci už nedocházelo.

V dnešní pokoronavirové krizi každý takový přešlap bolí dvojnásob. Nejen kasu, ale i fanoušky, protože pak nezbývají prostředky třeba na Ondřeje Lingra či Antonína Růska...

P. S. Spojení Páník+Reiter může Zlín zkvalitnit, vzpomeňte, jak pod křídly zkušeného stratéga dřív válel hodně podobný typ Vukadin Vukadinovič. Tak hodně štěstí.

FC Baník Ostrava Vše o klubu ZDE

FC Zlín Vše o klubu ZDE

TOP 10 gólů Baníku: Kuzmanovičovy parády nebo Jánošovo dělo
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud