Michal Kvasnica
29. března 2022 • 22:54

Jak utopit dr. Součka aneb Konec záložníků v Čechách. Co až tělo vypne?

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG MICHALA KVASNICI | Všichni víme, že Tomáš Souček na otázku, zda chce hrát i nepodstatný přátelák, neodpoví NE. To už jsme se od asistenta Jiřího Chytrého dozvěděli loni v listopadu, kdy kapitán v Olomouci zvládl kompletních 90 minut proti Kuvajtu U23. Jednou skóroval a s pištícími dětmi na Andrově stadionu slavil výhru 7:0 nad soupeřem divizní úrovně.



Rovněž však tak nějak všichni včetně Davida Moyese tušíme, že by Součkovy nohy, plíce i psychika volno v nároďáku občas potřebovaly. Stačí se podívat na statistiky z této sezony.

Komplexní záložník za West Ham odehrál 40 zápasů, z toho 37 v základu. Celkem 3404 minut v ročníku po EURO 2020. Jizvy a stehy způsobené za působení v Anglii raději nepočítat...

A to londýnský klub ještě čeká čtvrtfinále Evropské ligy s Lyonem a osm utkání v Premier League, nejlepší soutěži světa.

Teď Součkova reprezentační čísla od září: osm duelů, osmkrát v základu včetně příprav s Ukrajinou, Kuvajtem a naposledy Walesem po prodloužení ve Švédsku.

Vysoký středopolař chyběl jen v posledním zápase kvalifikace o mistrovství světa v Kataru doma proti Estonsku – a to jen kvůli hrozbě vykartování se na baráž. Jinak by si to tenkrát na Letné zřejmě střihnul taky.

Rozumím tomu, že nabušený maratonec a sympatický srdcař chce hrát vše. I tomu, že si bez něj Jaroslav Šilhavý neumí představit sestavu a v možná posledním zápase na prestižní lavičce chtěl uspět i s pomocí nejlepšího českého fotbalisty posledních let. Výsledek mohl Petru Fouskovi a spol. napovědět, co dál s pozicí hlavního kouče. Chápu.

Tomáš Souček slaví gól proti Walesu
Tomáš Souček slaví gól proti Walesu

Však taky Souček v Cardiffu ukázal, jak moc je platný. Nejen co se týče krásného gólu, ale celkového přínosu pro tým. Pomáhal nejisté stoperské trojici, zapojoval se do výstavby, zakončoval akce ve finální fázi.

Ale... Navzdory tomu všemu by pro budoucnost „Suka“ i repre byl lepší test Ladislava Krejčího mladšího, jenž je díky typologii obecně považován za jeho potenciálního nástupce. Nebo kohokoli jiného, třeba Lukáše Kalvacha. Plzeňský mozek byl však po jednom nepovedeném poločase v přípravě proti Severnímu Irsku (říjen 2019) totálně odstřelen.

Mimochodem, sparťan Krejčí nenastoupil ani na vteřinu, Garetha Balea si tak prohlídl zblízka krásně ze střídačky...

Až jednou Souček bude MUSET chybět, může být zle. Pozdě, protože nebude náhrada. Nehledě na to, že absence může být vyvolána tímto extrémním programem a nulovým odpočinkem.

Tělo vypne, řekne dost a Česko bude vzpomínat na zbytečné a bezvýznamné minuty. A nervózně hledat plán B, jako tomu bylo nedávno v případě Patrika Schicka.

Ve Slavii sice jako víno zraje spolehlivý univerzál Tomáš Holeš, ale obecně je přece nutné mít variant víc. Musely by se ale zkusit...

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud