Miroslav Horák
14. září 2012 • 14:27

Česko-ruské hokejové přátelství: Když peníze rozhodují lví silou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česko s Ruskem jako nesmiřitelní hokejoví soupeři? Bejvávalo. Na ledě to ještě občas jiskří, zvykněme si však na to, že v zákulisí se mezi tuzemskou suitou a velkou východní zemí kuchtí čím dál těsnější pakt. Nedávná zpráva o prorůstajícím vlivu ruské podnikatelské sféry v Česku platí pro domácí hokej jako ulitá. Za všechny případy mluví projekt pražského Lva.



Nebudeme si nic nalhávat, o hokej jde nejdříve v druhé řadě, lidé stojící za klubem zvolili KHL jako prostředek k prosazení byznysových zájmů na území bývalého Sovětského svazu. Ostatně, lví boss Petr Speychal to celkem otevřeně přiznává.

Mocný náčelník z ČKD Group ví, že za hromadou týmů stojí obří energetické, plynárenské, ropné a kdovíjaké jiné koncerny, jejichž bossové si skrze své Metallurgy, Neftěchimiky či Severstaly ukájí ega. Díky vstupu Lva na ruskou hokejovou mapu budou mít i Češi k novým kont(r)aktům rázem blíž.

I když Češi… Jak se to vezme. Půlka Lva patří ruskému podnikateli Miškovskému, to samé už platí i v případě Sparty. Přičemž v blízkém budoucnu si majetnicky zajistí agenturu BPA, která nalévala do českého hokeje stovky milionů korun a hodlá tak činit i v příštích letech.

Nemluvě vůbec o tom, že možná už v následující sezoně naskočí do KHL namísto Lva přece jen renomovanější značka holešovické Sparty.

Nastartované procesy mohou pamětníkům totalitní éry a upoceného socialismu evokovat dobu znárodňování, ale tady je každý protest marný, snaha něco změnit zbytečná. Česko-ruská družina to vedle svých zájmů míní vážně i s podporou celého ledového sportu u nás.

Generuje něco, co hokejový svaz nezbytně potřebuje – a to jsou peníze. A jelikož z jiných směrů tak silný proud financí neteče, otázka nestojí, zda se vedení ČSLH paktuje se správnými lidmi. Tady žádná otázka není. Svaz může být naopak rád, že se tak movití mecenáši přihlásili a nosí love.

Roztleskávačky v holešovické aréně při utkání Lva Praha s Dinamem RigaFoto Michal Beránek Sport

A jak si vůbec vede v KHL zmíněná druhořadá náplň pod vedením kouče Jandače? Zatím velice solidně, což dokumentuje zisk šesti bodů z devíti možných. Nezapomínejme, že Lev je mezi elitou tuplovaným novicem.

Jednak vstoupil na neprobádané území, hlavně však stavěl tým na zelené louce, kus po kusu. Až si vše sedne a vytvoří se pravá hierarchie, půjde to ještě lépe.

Papírová síla týmu je nadprůměrná, Lev patří do play off pro 16 účastníků. To pravé soupeření ale teprve přijde, až pražské šelmy sednou do letadla a vyrazí na první daleké cesty k Uralu a Sibiři. Kdo ví, třeba s Hudlerem, Voráčkem či Židlickým na palubě…

Obránce pražského Lva Tomáš Mojžíš na střídačce při zápase s Doněckem
Obránce pražského Lva Tomáš Mojžíš na střídačce při zápase s Doněckem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud