Miroslav Horák
26. června 2018 • 11:09

Překvapivá hysterie kolem dresů. Avšak lepší než žádná

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když Slavomír Lener v posledním zlatém roce 2010 obsadil pozici šéftrenéra svazu, jednou z jeho ústředních myšlenek byl příklon ke švédské pedagogické škole. Ve Skandinávii pracoval, mnohé postupy mu imponovaly, rozhodl se je tedy naroubovat do českého systému výchovy. Po osmi letech přišel výsledek. Nový znak na hrudi národního dresu ze všeho nejvíc připomínající logo známé švédské automobilky.



Teď už vážně a upřímně. Zarazilo mě, jakou tsunami reakcí vyvolalo víkendové představení nové hokejové identity. Na svazu (nyní už vlastně na Českém hokeji) aby zařídili speciální linku na reklamace fanoušků. I při známé poučce, že dopis/mail napíše spíš rozhněvaný než spokojený, nápor negativních soudů mi přišel nečekaně objemný. Je zřejmé, že hokejový národ nový design nepřijal a dal to místy až hystericky najevo.

Byť i nejvyšší hokejový šéf Tomáš Král připustil, že s kritikou předem počítal, s takovou salvou jistě ne. Na první pohled to pro něj a jeho suitu vypadá jako těžký, neúnosný, možná i nespravedlivý direkt, o to silnější, pokud negativní recenze přijde i z telefonu Davida Pastrňáka , chlapce s šancemi přiblížit se jednou popularitě Jaromíra Jágra . Štípanec od superhráče, jenž před pár dny přebíral Zlatou hokejku, kde si se vší hokejovou generalitou notoval, musel mnohé zabolet. Nepletl bych sem o dost ostřejší výpad fu*kujícího Ondřeje Pavelce , to je docela jiný případ.

Jeden by potom řekl, že nový úbor je na nejlepší cestě k obřadu, jaký nedávno potkaly hradní trenky. Tak to není a nebude. Český hokej (dříve svaz) si z návalu nepříjemných posudků může vzít řadu pozitivního. Například opět potvrzený důkaz o existenci obrovské masy lidí, jimž není lhostejné cokoli, co je s hokejem spjaté.

Je evidentní, že i po řadě nepříznivých výsledků a alibistického fňukání v posledních letech lidé otázky kolem národního mužstva silně prožívají a řeší, zůstávají oddanými fanoušky na doživotí. Což je pro Český hokej nedocenitelné plus. Negativní reakce pořád lepší než žádná.

Představa, že předělané dresy nikoho nezajímají, je o dost horší než zloba na jiný směr. Pozor totiž: fandit a přát hokeji v dnešní době není automatika jako kdysi. Té podpory je třeba si vážit a pečovat o ni.

Vtipné je, že v branži teď všichni řeší oděv, na paškále najednou nejsou dlouhodobá témata jako rozporuplné kroky v mládeži, tabulkové odstupné nebo dojezd dalšího krachu na šampionátu. To je pro hokejové šéfy velké plus nové kauzy.

V jednom si však velitelé naběhli, respektive mohli si počínat prozřetelněji. Ve světě bývá časté, že finální či předfinální návrhy dresů přistanou před veřejností a hlas vox populi vybere, u které verze se bude ladit výsledná fáze. Využít této metody, tvůrci a schvalovatelé mohli být z obliga, navrch by hokejoví lídři dali najevo, jak jim na názoru příznivců, tedy zákazníků (nezapomínat!) záleží. Je to lepší způsob komunikace než nynější: takhle to teď bude.

Sám to cítím tak, že nové hokejové trikoty budou tak hezké, jak zajímavé budou výsledky a výkony českých borců na ledě. U Švédů si taky neříkáme: jsou to sice mistři světa, ale co z toho, dresy mají úděsné…

Nebo ještě jinak. Kdo žehrá na unylost, nudu či nedokonalost čerstvé české verze, nechť vezme v potaz pořekadlo „své k svému“.

Jaký hokej, takový šat.

Český hokej mění design. Co je za tím? Kdo ho vymyslel?
Video se připravuje ...

Jak se líbí nové dresy hokejistům? Nečas a Rittich jsou nadšení
Video se připravuje ...

Nečas o novém dresu: Zlatá korunka na dresu áčka bude motivací
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud